НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Paquebot Le Taurus (1858-1874). Compagnie des Services Maritimes des Messageries Imperiales, Marseille. Dessin Paul Bois.

Автор на бележките за корабоплаването между Константинопол и Браила е капитан далечно плаване и лицензиран пилот по река Дунав Г. Гейн (G. Gain), офицер от Messageries imperiales [1]. Те са публикувани през 1861 г. от „Compagnie des services maritimes des messageries impеriales”. Копие от книгата се съхранява в колекциите на Националната библиотека на Франция в Париж (Collection BNF Paris). В бележките се съдържат сведения за корабоплаването по западния бряг на Черно море на френската корабна компания „Compagnie des Services Maritimes des Messageries Imperiales” (Месаджери Маритим), за сезоните, ветровете и теченията, за нос и фар Шабла, нос и фар Калиакра, за Балчик, Варна, Бургас и Ченгене искелеси [2].

Плаване между Константинопол и Сулина

9. Нос Калиакри
След напускане на Босфора е препоръчително да се продължи по такъв начин, че да се разузнае нос Калиакри, за да се коригира оценката и да се избере нова отправна точка. Този нос, който се намира в края на нос с умерена височина, е изсечен в скалата. В края му, който е с тъмночервен цвят, се виждат няколко руини. Районът между Балчик и носа е белезникав, също стръмно нарязан, с големи черни петна от храсти. От този нос крайбрежието се простира на север-североизток в продължение на седемнадесет мили до Чаблер - ниска точка, в края на която е построен фар. Фарът е неподвижен и има обхват от 8 мили“ ...

Пълния текст на статията на Анастас АНГЕЛОВ (в PDF
-формат) можете да прочетете тук.

БЕЛЕЖКИ НА КАПИТАН ГЕЙН ЗА КОРАБОПЛАВАНЕТО МЕЖДУ КОНСТАНТИНОПОЛ И БРАИЛА ОТ 1861 Г.