НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ НА
„МОРСКИ ВЕСТНИК“!

Преди 85 години: Живите опълченци от Варна гостуват на новопостроения параход „Шипка“
Преди 85 години, на 15 януари 1939 г. във Варна е осветен новият параход на Българското търговско параходно дружество (БТПД) „Шипка“. Строителството му, именуването и освещаването става по идея и под ръководството на инициативния директор на БТПД (от 8 юли 1932 до 14 март 1941 г.) о.з. капитан І ранг Неделчо Недев. „Княгиня Мария Луиза”). Всичко около „Шипка“ е вследствие на последователната му политика. Той прокарва решение на Управителния съвет (УС), че всички короновани особи на царското семейство са вече удостоени с вниманието на БТПД: „Борис”, „Кирил”, „Цар Фердинанд”, „Евдокия“ и „Княгиня Мария Луиза”. И утвърждава нова политика при именуването на новоприетите в състава на Параходството кораби. Тя започва с именуването на „Балкан”, преминава през „Родина” и продължава чрез „Варна” и „Шипка”. УС приема предложението на о.з. капитан І ранг Неделчо Недев вместо разточително тържество, освещаването на „Шипка“ да се превърне в урок по патриотизъм и израз на преклонение пред подвига на опълченците на Шипка.
В посветената на това събитие статия „Параход „Шипка“ в списание „Морски сговор“ (бр. 1 от 1939 г.) членът на УС о.з. капитан ІІ ранг Васил Игнатов отбелязва: „Вместо да празнува пищно това голямо събитие в своя живот, БТПД намери колкото похвално, толкова и назидателно разрешение на въпроса, като вместо тържество и приеми се задоволи да покани на обяд на новия параход всички живи участници на Шипка от Варна, като е отпуснало освен това на всички участници на Шипка от Варна и Бургас по 3000 лв парична помощ, а на централното управление на опълченците от Шипка сумата от 20 000 лв, за да бъде разпределена между най-нуждаещите се опълченци от останалите градове на страната“.
Достойно ест!
Между другото, сеща ли се някой от читателите на „Морски вестник“ за подобна проява в наши дни? Опълченците отдавна ги няма, но със сигурност има и други, заслужаващи нашето внимание и почит българи.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Илюстрация към публикацията в сп. „Морски сговор“ (бр. 1 от 1939 г.).
Факсимиле от първата част на публикацията в сп. „Морски сговор“ (бр. 1 от 1939 г.).
Портретът на капитан І ранг Неделчо Недев (1875-1948), нарисуван от варненската художничка Светла Косева, е собственост на Параходство БМФ ЕАД.