НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВДИГНАХА ФЛАГА НА „ТРАПЕЗИЦА“ - ТРЕТИЯТ ЗА 2024 Г. 45 000-ТОНЕН КОРАБ ЗА НАСИПНИ ТОВАРИ
След „Родина“ и „България“, на 30 юни 2024 г. в корабостроителницата Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. Ltd., Китай, бе вдигнат флагът на третия за 2024 г. 45 000-тонен кораб за насипни товари, получен от Параходство БМФ АД. Кръстницата - г-жа Дани Домусчиева, му даде името „Трапезица“, с което той стана вторият в историята на компанията с това име. Събитието се случва 20 години след приемането на първия „Трапезица“ във флотилията бълкери.
Капитан на новия „Трапезица“ е к.д.п. Иван Гатев - корабоводител с 10 годишен стаж на мостика. Главен механик е инж. Димитър Стефанов, доказал своя професионализъм при експлоатацията на този клас кораби. „Трапезица“ е деветият от серията 45 000-тонни кораби от серията „Плана“, в която са още „Миджур“, „Бузлуджа“, „Мальовица“, „Милин камък“, „Околчица“, „Родина“ и „България“. През лятото на тази година предстои получаването на десетия кораб от тази серия, който ще носи името „Царевец“. Това е още едно категорично потвърждение за успешната реализация на програмата на Параходство БМФ АД за обновление на корабния парк с цел отстояване и разширяване на завоюваните позиции на международния фрахтов пазар.
Първият „Трапезица“ е 21 500-тонен кораб за масови товари, построен във Варна. Кръстен е от дъщерята на футболната ни легенда Трифон Иванов - Марияна. Под командването на к.д.п. Страхил Иванов през 2005 г. корабът прави околосветска обиколка, като посещава всички континенти с изключение на Антарктида. Изведен е от състава на Параходството на 17 май 2021 г., когато е продаден на друга шипингова компания.

Пресцентър на Параходство БМФ АД
https://www.navbul.com/bg/news/details.php?id=97