НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Стар албум:
СЛУЖБАТА ВЪВ ВМФ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК (10)
Хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов“ е в строя на българските ВМС от 1976 до 2008 г. С ретро-фоторепортаж от средата на 90-те години на ХХ век напомняме за този кораб, свързан нерезривно с развитието на Хидрографската ни служба. Снимките са направени по време на плаване и са от архива на вестник „Морски преглед“, издание на Щаба на ВМС по това време.
„Морски вестник“ благодари на о.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов, който е от първия екипаж на кораба и ни оказа съдействие при разпознаването на снимките.

Хидрографският кораб „Адмирал Бранимир Орманов“ по време на експедиция. Промерният катер е на вода.
Снимката е направена от лявото крило на летния мостик с поглед към носа и главната палуба. Двама души от екипажа сгъват брезентов чохъл.
Снимката е направена от дясното крило на летния мостик с поглед към носа. Виждат се палубният кран, работната лодка и резервната котва на кораба.
Десен борд. Спускане на работната лодка на вода.
Сигнален мостик. Вахтеният сигналчик прави опознаване с рейдови пост, използвайки големия прожектор.
На ходовия мостик. На преден план - командирът на електро-механичната бойна част капитан-лейтенант Иван Минков изпълнява задълженията си по време на маневра.
Поглед към лодъчната палуба. Членове на екипажа и на хидрологическата експедиция подготвят за спускане апаратура за вземане на проби от морската вода.
Още един поглед към лодъчната палуба. Добре се вижда работният катер № 7 на левия борд.
Поглед към част от димохода и мачтата.
Още един поглед към мачтата.
Привеждане на палубния работен кран в походно положение.