начало
избор на брой
"Морски колекции"ХИДРОБУСИ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА
АСПАРУХОВИЯ МОСТ (8 СЕПТЕМВРИ 1976 Г.)

43-годишният хидробус „Атанас Димитров”, с който днес група варненци посрещнаха Джулай морнинг, има още много интересни страници в своята биография. Днес „Морски вестник”ви разказва за една от тях.

Откриването на Аспаруховия мост във Варна (8 септември 1976 г.) е едно от големите събития не само за годината, а и за втората половина на ХХ век в България. За това събитие информират националните медии с обширни репортажи и кореспонденции. Показваме ви за пример уводния материал на в. „Труд” от 16 август 1976 г. с надзаглавие „Над дълбокоморския варненски канал” и заглавие: „Най-големият мост у нас”. В подзаглавието читателят узнава, че „... за Девети септември по моста ще преминават коли!”
Обещанието, че на тогавашния национален празник мостът ще бъде открит, е изпълнено. Варненският официоз (тогава) „Народно дело” съобщава в своя брой от 8 септември: „Голяма празнична победа: Днес се открива Аспаруховият мост и каналът „Море – езеро”. По този повод са раздадени една кошница с ордени и медали: над двеста! ... За тържеството са поканени всички граждани на Варна, като в отделно съобщение е посочено къде и кога могат да заемат места.
Целта на нашия фоторепортаж сега, подготвен със съдействието на специалисти от Държавния архив – Варна, е да покаже участието на два хидробуса: „Атанас Димитров” и „Теохар Бакърджиев” от състава на Параходство „Български морски флот” в тържеството. Те поемат на борда си основната част от официалните гости. Красивите бели кораби са ескортирани от един пилотски катер и един пристанищен влекач („Диона”), на които са качени VІР-персони от по-нисък ранг и журналисти. По това време хидробусите са все още нови кораби, построени в Корабостроителния и кораборемонтен завод „Илия Бояджиев” в Бургас: „Атанас Димитров” (1969 г.) и „Теохар Бакърджиев” (1968 г.). Всеки от тях може да приема на борда до 150 пътници. „Атанас Димитров” е не само по-нов, а и с малко по-мощни дизелови двигатели: два по 320 к.с., за разлика от „Теохар Бакърджиев”, който има два по 300 к.с. Това дава възможност за първия да развива скорост от 13 възла – с 0,6 възла повече от втория.
Днес 43-годишният хидробус „Атанас Димитров” отплава рано сутринта в открито море, за да даде на група варненци да посрещнат Джулай морнинг в открито море. Ветеранът се държи прилично на море за своята възраст, като през тази година успешно премина всички необходими проверки за експлоатационна годност и ще продължи да плава по крайбрежието, за да напомня за онези времена, когато България имаше пътнически флот („Белият флот”).
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от фонда на Държавния архив – Варна
Вестниците ни бяха дадени от приятеля на „Морски вестник” г-жа Стоянка Савова – Хаджииванова.
Факсимиле от уводния материал на в. „Труд” от 16 август 1976 г.
Факсимиле от публикацията на 1-ва страница на „Народно дело” от 8 септември 1976 г.
Дискретната покана към варненци да присъстват на събитието, наречено „митинг”, е отпечатана на стр. 3 от същия брой на „Народно дело”.
Дискретната покана към варненци да присъстват на събитието, наречено „митинг”, е отпечатана на стр. 3 от същия брой на „Народно дело”.
Хидробусът „Атанас Димитров” подхожда към новопостроения Аспарухов мост. Вляво, над бака на хидробуса, се вижда кърмата на пристанищния буксир „Диона”.
От борда на „Атанас Димитров” официалните лица приветстват почетният караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, построен на левия борд на „Диона”.
В килватер на „Атанас Димитров” се движи „Теохар Бакърджиев”.
Двата хидробуса и пилотският катер преминават под Аспаруховия мост. Буксирът е останал на място.
Хидробусът „Атанас Димитров” е ескортиран от пилотския катер и на връщане, по пътя от Варненското езеро към Пристанище Варна-изток.
Хидробусът „Теохар Бакърджиев” – вече без много официални лица по палубата (слезли са в пътническия салон за почерпка, може би), но все още с вдигната празнична разцветка.