начало
избор на брой
"Морски колекции"ОЩЕ НЕЩО ЗА ПАРАХОДА „ЦАР ФЕРДИНАНД”
В много публикации на „Морски вестник” е ставало дума за парахода „Цар Фердинанд”. Със съдействието на колегите от Държавен архив – Варна, ще ви разкажем още нещо за него. Корабът, построен в Италия, е включен в състава на Българското търговско параходно дружество (БТПД) и е осветен на 17 ноември 1913 г. Известно е, че той е сватбеният кораб на цар Борис ІІІ (октомври 1930 г.). Но по-малко известен факт е това, че веднага след приемането му в състава на БТПД, той напълно оправдава предназначението си като товаро-пътнически. Във варненския вестник „Свободен глас” (бр. 25 от 8 март 1914 г.) четем обява, че фирмата „Я. Найденов & Сие” организира екскурзия Варна – Александрия със спиране и в пристанището Яфа. Вероятно това е началото на този вид морски бизнес у нас, продължен по-късно както от корабите на БТПД, така и от корабите на Параходство БМФ.
И още една подробност от това начало. С решение на капитан Васил Филев, в екипажа на парахода „Цар Фердинанд” е назначена първата българка – корабен моряк. Това е Дена Николова – останала вдовица, с деца, тя научава, че БТПД търси да назначи жена за камериерка на кораба. Явява се с молбата си при капитан Васил Филев, който командва парахода. Молбата й е удовлетворена, тъй като до този момент нито една жена не е кандидатствала за тази работа. А ръководството на БТПД било вече решено на рискована стъпка – дамските пътнически кабини на „Цар Фердинанд” да бъдат обслужвани от... мъж, преоблечен като жена! Назначението се оказва удачно – тя служи на корабите цели 15 години до 1928 г. и слиза на брега след навършване на солидна възраст. Дена Николова умира във Варна през 1935 г.
И една снимка на парахода „Цар Фердинанд”, направена през 1934 г. в Пристанище Варна. Тя има личен характер, фотографът е наблегнал на това в кадър да влязат хората, които са се снимали за спомен. Но дори и част от кораба в случая ни върши работа. Боядисаният изцяло в бяло сватбен „Цар Фердинанд” през 1930 г., през 1934 г. е отново в делничния си вид.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Илюстрациите са ни предоставени от
Държавен архив – Варна
Обявата, публикувана във варненския вестник „Свободен глас” (бр. 25 от 8 март 1914 г.). Съхранява се във фонд 61к на Държавен архив – Варна.
Снимка на парахода „Цар Фердинанд”, направена през 1934 г. в Пристанище Варна. Съхранява се в ЧП 299 на Държавен архив – Варна