начало
избор на брой
"Морски колекции"Пощенската картичка с изображението на лайнера „Варна”. Съхранява се в Частично постъпление (ЧП) 1016 на Държавен архив – Варна.
ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА – СНИМКА НА ПЪТНИЧЕСКИЯ КОРАБ „ВАРНА” (1967 – 1977 Г.)
Със съдействието на колеги от Държавен архив – Варна, „Морски вестник” получи дигитално копие на качествена пощенска картичка, на която е изобразен пътническия кораб „Варна”. Същата снимка е публикувана в статията на капитан Живко Цукев „Без заблуди” поместена в сп. „Морски свят” (Варна, септември 1989 г.). Но там изображението е малко и не чак толкова качествено. Сега предлагаме тази пощенска картичка, съхранявана в ЧП 1016 на Държавен архив – Варна, на нашите читатели. Използваме случая, за да им съобщим, че гордостта на пътническото ни корабоплаване – лайнерът „Варна”, ще бъде обект на специална публикация в първото за тази година печатно издание на „Морски вестник”, което редакцията вече подготвя.
Ето една съвсем кратка справка за този кораб:
На 10 август 1967 г. в английското пристанище Фалмът вдига български флаг най-големият в историята ни пътнически кораб – 13 500-тонният „Варна” (VARNA - IMO 5260447) с 487 спални места, построен през 1951 г. в Нюкясъл, Великобритания. Параходът разполага с ресторант за 240 души, киносалон за 134 души, нощен и дневен бар, фризьорски и бръснарски салон, дансинги, салон-пушалня, плувни басейни и малка болница с операционна маса. На борда има и печатница за производството на реклами, афиши, програми и за издаването на корабния вестник. Командването на луксозния презокеански лайнер е поверено на капитан Бялко Толтуков и на главния механик Григор Христов. Лайнерът е първият български кораб, посетил през 1968 – 1969 г. акваториите около Шпицберген и застанал на котва пред Нордкап – най-северната точка на Европа. Параходът „Варна” е изведен от експлоатация на 23 юли 1977 г.
Атанас ПАНАЙОТОВ