начало
избор на брой
"Морски колекции"ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА СЪС СНИМКА НА
ЛЕГЕНДАРНИЯ МИНОНОСЕЦ „ДРЪЗКИ”

С наближаването на кулминацията на честванията по повод 100-годишнината от Балканската война, все по-често на страниците на печатните и на електронните медии ще се появяват снимки с изображението на легендарния български миноносец (торпедоносец) „Дръзки”. Под командването на мичман І ранг Георги Купов, неговият екипаж поразява с торпедото си броненосния турски крайцер „Хамидие” в нощта на 8/21 ноември 1912 г. Четвъртият в строя на отряда миноносци, атакуващи под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев, е най-точен, най-дързък (според името, изписано на борда!), най-безстрашен.
Слава Богу, „Дръзки” е в строя на българските ВМС повече от четири десетилетия и снимки са му правени достатъчно. Но всяка от тях, която е различна от
Пощенската картичка е от Частично постъпление 998 от фондовете на Държавен архив – Варна.
популярните, е радост и за редактора, и за читателя, който следи тази тема. Сега с помощта на колегите от Държавния архив - Варна, ви представяме една такава по-малко известна пощенска картичка от 20-те години на ХХ век. При внимателно взиране в детайлите, ще видим, че на борда липсват торпедните апарати (забранени от Ньойския договор - 1919 г.). Те се поставят само тайно, обикновено нощем, при извършване на учебно-бойни стрелби в морето, и след това се свалят и скриват в складове, които не са известни на международните ликвидационни комисии, следящи за спазването на клаузите на Ньойския договор.
На снимката „Дръзки” е на котва във Варненския залив, като до него е едната от гребните му лодки, без гребци в нея. На палубата цари спокойствие, няма динамика, военните моряци са в очакване на следваща задача. Не по-малко интересна от „Дръзки” обаче е и картината около него. Вижда се брегът на Варна, който е с релеф и забележителности, доста по-различни от днешните. Единствените сигурни ориентири са сградите на Аквариума и на днешния Военноморски музей, както и част от съоръженията на Централния плаж. Няма нищо общо със сегашната действителност районът в началото на вълнолома.
Пощенската картичка със снимката на миноносеца „Дръзки” е пореден № 48 от серия, която може би със съдействието на читателите на „Морски вестник” ще установим на чие фотографско студио във Варна принадлежи.
МОРСКИ ВЕСТНИК