начало
избор на брой
"Морски колекции"КОРАБОМОДЕЛИСТИ И МОДЕЛ НА КОРАБА
„ВАРНА” (1958 Г.)

В рубриката „Корабомоделизъм” на раздела „Морски колекции” вече ви представихме: Модел на моторния кораб „Варна” (1958 г.). Към написаното от колегите от Военноморския музей – Варна, можем да добавим това, че този кораб е построен по проект 529А на Конструкторското бюро на КЗ „Г. Димитров” – Варна, с главен конструктор инж. Ж. Тодоров. Само че моделът в тази наша публикация е твърде нов и е направен много след като този кораб „Варна” е отишъл в историята. Затова със съдействието на колегите от Държавен архив – Варна, издирихме снимка на (може би) първия модел на кораба „Варна” (1958 г.). Вярно, на снимката не се вижда целия модел, но пък в замяна на това се виждат моделистите, които са го създават.
Нека още сега направим уговорката, че това все пак е само хипотеза на „Морски вестник”. Със съдействието на нашия приятел инж. Георги Бонев идентифицирахме имената на моделистите и модела (от кой проект е). Вероятно е „Варна”, защото е първи в серията от общо осем кораба. Но със сигурност е един от тях. Според инж. Бонев, снимката е направена през 60-те години на ХХ век и то в моделната на Варненската корабостроителница. „Морски вестник” вече подготвя отделна публикация за моделната, за моделите, създадени в нея и разбира се – за моделистите, които са работили там. Затова отправяме молба към читателите, които имат повече информация по темата – нека ни пишат!
А сега да се върнем отново към снимката, която ни предоставиха колегите от Държавен архив – Варна. На нея са моделисти от моделната на Корабостроителния завод, както следва от ляво на дясно: Атанас Мърлев, Николай Геров и Костадин Ангелов. По това време и тримата са изявени национални състезатели в различните категории настолни и радиоуправляеми модели.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката се съхранява във фонда на Държавен архив - Варна
Моделисти от моделната на Корабостроителния завод, както следва от ляво на дясно: Атанас Мърлев, Николай Геров и Костадин Ангелов.
Скица на товарен моторен кораб с товароподемност 3000 тона, проект 529А/529Б. Източник: Каталог на Института по корабостроене – Варна.