начало
избор на брой
"Морски колекции"ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС НА ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК
В Държавния архив – Варна, има създаден персонален фонд на писателя Атанас Мочуров. Сред съхраняваните документи има и голяма колекция пощенски картички от различни периоди. За читателите на „Морски вестник” избрахме една пощенска картичка, изпратена от кинокритика Атанас Свиленов. Тя е с изглед от Пристанище Бургас през 60-те години на ХХ век.
Картичката е изпратена на 1 май 1966 г. На гърба й има текст от чисто лично естество, което няма да коментираме. Картичката е издадена от държавното предприятие „Фотоиздат”, като номенклатурата на ценоразписа е от 1962 г. Следователно, изданието е отпечатано между 1962 и 1966 г. Цената е 10 стотинки, а на мястото, където трябва да има пощенска марка, е разположено каре от успоредни вертикални линии – с това се показва, че там трябва да бъде залепена допълнително закупената пощенска марка.
По-интересното е това, което се вижда на самата картичка. Вижда се част от Пристанище Бургас, пълно с чуждестранни кораби. Виждат се четири търговски кораба, а самата снимка е направена от място, където се вижда и мачтата на още един кораб. Това подсказва за интензивността на работата на самото пристанище, което е огледало на външната търговия на страната през този период.
Най-интересното обаче е във вътрешните води на пристанището, където виждаме един стар несамоходен парен кран, буксиран от малък влекач, чието име не се вижда след увеличаването на изображението. Ако някой от читателите на „Морски вестник” помни тези плавателни съдове, нека ни пише!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка е от личния фонд на писателя Атанас Мочуров, съхраняван в Държавен архив – Варна.