начало
избор на брой
"Морски колекции"СНИМКИ НА МОТОРНИЯ КОРАБ „ВЕРИЛА”
(1969 – 2003 Г.)

Във фондовете на Държавен архив – Варна, се съхраняват няколко снимки и на моторния кораб „Верила” - първият от серията 10 000-тонни въглевози „Верила”, построени в КЗ „Георги Димитров” (Варна) за нуждите на Параходство „Български морски флот”. Този кораб е интересен с много неща за историята на корабостроенето и корабоплаването у нас, поради което го представяме на читателите на „Морски вестник” с малко повече данни.

23 декември 1969 г. Във Варна е вдигнат флага на първия от серията 10 000-тонни въглевози „Верила”, построен в КЗ „Георги Димитров” за нуждите на Параходство БМФ. Корабът е приет от екипаж начело с капитан Асен Абаджиев и главен механик Илия Алексиев. Кръстница на кораба е Силвия Момчева. Еднотипни на „Верила” са корабите „Веслец”, „Виден”, „Чумерна” и „Черни връх”, построени в същия завод през периода 1970 – 1979 г. В състава на Параходство БМФ корабът плава до 20 март 2003 г., когато е взето решение да бъде бракуван. Продаден е за скрап и е нарязан в Аланг, Индия.
„Верила” е първият от серията 10 000-тонни морски моторни въглевози, построени в КЗ „Г. Димитров” по проект на Института по корабостроене във Варна (Проект 579). Техният главен конструктор е инж. Атанас Сираков. Моделните изпитания се извършват в басейните на Института за корабна хидродинамика
Моторен кораб „Верила”, поглед към десния му борд.
Моторен кораб „Верила”, поглед към левия му борд.
в Загреб (тогава в Югославия). Корабът е сухотоварен, еднопалубен, едновинтов и с удължен ют, с кърмово разположение на машинното отделение. Предназначението му е за превоз на насипни товари, предимно въглища. Запасите от гориво и смазочни масла осигуряват на кораба далечина на плаване от 6000 мили, като е предвидена и възможност за увеличаване на тази дистанция до 10 000 мили.
Главният двигател на кораба е дизелов, двутактов, бавнооборотен, с турбонадув, произведен от завод „Уляник” (Пула, тогава в Югославия) по лиценз на датската фирма Burmeister & Wain. Номиналната (експлоатационната) му мощност е 4200 к.с. при 170 оборота в минута, а максималната продължителна мощност е 4600 к.с. при 176 оборота в минута. Това осигурява на кораба скорост от 13,5 възла при средно газене 7,5 метра и при използването на експлоатационната мощност на двигателя.
В надстройката има помещения за 42 души от екипажа и отделно за четирима стажанти. „Верила” е снабден с две спасителни лодки от лек метал, съответно за 46 и 56 души, и отделно с още три спасителни сала, всеки за по 10 души.
Представените снимки на „Верила” са направени във Варненския залив, около година след влизането в експлоатация на кораба.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от фондовете на Държавен архив - Варна