ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА СЪС СНИМКА НА ПАРАХОДА „КРУМ” (БИВШ „ГОЛУБЧИК”)
Във фонда на Държавен архив – Варна, се съхранява интересна пощенска картичка, на която е изобразен параходът „Крум” (бивш „Голубчик”) от състава на Дунавската флотилия. Картичката е част от запазената кореспонденция на фамилията Дюрони, представители на която са били консули и вицеконсули Германия, Швеция и Испания във Варна през периода 1867 – 1939 г.
Параходът „Крум” (бивш „Голубчик”) е построен през 1858 г. в Нюкясъл, Великобритания за нуждите на търговското корабоплаване на Русия. По-късно е въоръжен и включен в руския военен флот. В състава на българската Дунавската флотилия е приет през 1880 г., като с него е заменена върнатата на Русия шхуна „Келасура”, базирана във Варна. През 1887 г. „Голубчик” е преименуван на „Крум”.
Основните му задачи са транспортни.
Параходът е плоскодънен, с железен корпус, дължина – 40 м., ширина 10 м. Водоизместване – 265 т.
Има две гребни колела с диаметър 4,40 м. с по 16 лопати.
Парната му машина е тип „Компаунд”, с мощност 75 к. с. Скоростта, която развива, е до 15 км/час. Въоръжен е с две 4-фунтови оръдия и една скорострелка (първообраз на картечницата). Екипажът му, в зависимост от характера на изпълняваните задачи, е от 18 до 30 души.
Участва активно в Сръбско-българската война (1885 г.) като успешно снабдява обсадената от сърбите Видинска крепост. По време на войната извършва 45 двойни рейса под командването на мичман Владимир Луцки. За проявените удивителна смелост и съобразителност по време на бойните действия този офицер е награден с орден „За храброст”. Събитията през 1886 г., свързани с преврата и контрапреврата, не подминават и екипажа на „Крум”, който последователно преминава в ръцете на едните и другите действащи войскови сили.
На 22 ноември 1908 г. на борда на „Крум” княз Фердинанд и Министерският съвет вземат окончателното решение да бъде обявена независимостта на България. На 2 юли 1913 г. „Крум” и останалите кораби от Дунавската флотилия са потопени в устието на река Русенски Лом, за да не попаднат в ръцете на румънците. През 1914 г. параходът „Крум” е бракуван.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка се съхранява във фонда на Държавен архив – Варна
начало
избор на брой
"Морски колекции"Пощенската картичка, на която е изобразен параходът „Крум” (бивш „Голубчик”) от състава на Дунавската флотилия, лице.
На гърба на пощенската картичка е отпечатано и името на нейния издател: „Леон Арие. Русе”. Иначе съдържанието на написаното има личен характер – писмо на дъщеря (Софи Дюрони) до нейния баща. Софи Дюрони се е обучавала във френския католически девически пансион в Русе „Нотр Дам дьо Сион”.