начало
избор на брой
"Морски колекции"КАРТИЧКА С АВТОГРАФ ОТ ВЕТРОХОДЕЦА
КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

В Държавния архив – Варна, съхраняват ценна пощенска картичка с автограф от големия български ветроходец капитан Георги Георгиев (1930 – 1980 г.). Надписът гласи: „На сътрудниците от Държ. архив – гр. Варна (подпис) Варна, 11 ян. 1978 год.” Картичката не е снимка, а рисунка. Ясно се вижда яхтата „Кор Кароли”, разветият на кърмата български флаг, а на мачтата – флагът на Великобритания. Вижда се и капитанът на кърмата, със секстант в ръце. Рисунката определено е сполучлива, а и авторът не е спестил името си: T. Walker.
Всъщност, редовните читатели на „Морски вестник” познават тази пощенска картичка. Тя бе публикувана като илюстрация към статията на к.д.п. Александър 
Александров 27 септември 2010 г. За самотника капитан Георгиев и „Кор Кароли”, за морските души и бездушието... Това е същата картичка с автограф, даден на  9 септември 1977 г. на борда на българския хладилен кораб „Лазурен бряг” в южноафриканското пристанище Порт Елизабет. Следователно, картичката е отпечатана преди началото на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев (20 декември 1976 г., Куба). А преди това е участието му в регатата „ОСТАР” (OSTAR - Observer Singlehanded Transatlantic Race) през лятото на 1976 г.
К.д.п. Николай Йовчев ни насочи към друг наш автор - писателят Кирил Костов, който по това време е директор на фирмата на ДСО „Воден транспорт” - „Болкан енд бляк сий шипинг къмпани” в Лондон. Кирил Костов потвърди, че картичката е направена по негова инициатива през лятото на 1976 г. Идеята му е за изработването на коледна и новогодишна картичка на българската фирма в Лондон. За тази цел той прави снимка на капитан Георгиев и яхтата в Плимут, където той се подготвя за участие в регатата със съдействието на „Болкан енд бляк сий шипинг къмпани”. Снимката връчва на английския художник T. Walker, който в уречения срок предава на К. Костов своята картина. По нея е направена и пощенската картичка, отпечатана в достатъчно голям тираж, за да изпълни функцията си на коледно и новогодишно поздравление и за да послужи на капитан Георгиев по време на околосветската му обиколка, (а и след това). Очевидно, част от този тираж е била на разположение на големия ни ветроходец след завръщането му в България и една от първите картички е била връчена на Държавния архив във Варна, където е запазена за следващите поколения.
Ние вече запознахме нашите читатели с друга пощенска пощенска карта, посветена на успешното участие на капитан Георги Георгиев в регатата „ОСТАР”: 12 октомври 2011 г. Пощенска карта за участието на капитан Георгиев в „ОСТАР`76”. Когато съпоставим двете пощенски картички, сравнението не е в полза на това, което е издадено от „Български пощи” през същата 1976 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка се съхранява в Държавен архив - Варна