начало
избор на брой
"Морски колекции"КОРЕКЦИЯ: НА ПОЩЕНСКАТА КАРТИЧКА НЕ Е
„ЕМОНА”, А „МАКСИМ ИЛИЕВ”

Вчера в публикацията: 9 юни 2012 г. Пощенска картичка от курорта „Дружба” от 60-те години на миналия век,
имаше пояснение: „А долу в дясно - в далечината, се вижда един от тогавашните 250-местни пътнически кораби от типа „Емона” (от 1979 г. - в язовир „Кърджали”).”
Нашият редовен читател и приятел к.д.п. Николай Йовчев обаче ни коригира:  „Силуетът е на малък пътнически крайбрежен кораб от типа „Максим Илиев” и „Жечка Карамфилова”. Снимката е направена при маневра за приставане или отблъсване от моста на курортния комплекс „Дружба” и вероятно фотографът преднамерено е избрал този момент, като загатва за морската връзка на курорта. Корабите „Калиакра” и „Емона” бяха с газене, което не позволяваше присъствието им около моста на „Дружба”. За цитирания период линията Варна - Бургас и обратно се поддържаше от пътническите кораби „Г. Димитров” и „В. Коларов”. „Емона” остана в Бургаския залив, а „Калиакра” - във Варненския залив, докато бяха изместени от корабите на подводни криле тип „Комета”.
Приемаме корекцията с благодарност и очакваме и други читатели да споделят спомени от присъствието на „Белия флот” край нашето Черноморие през втората половина на ХХ век.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от фонодовете на Държавен архив - Варна