ОЩЕ ЗА ЗАМРЪЗВАНЕТО НА МОРЕТО КРАЙ ВАРНА
ПРЕЗ 1929 Г.

На 1 февруари т.г. ви разказахме за един необичаен природен феномен: на 10 февруари 1929 г. температурата на въздуха достига до минус 23 градуса, което наистина е много рядко явление за цялото българско черноморско крайбрежие 1 февруари 2012 г. Как през 1929 г. морето край Варна и Бургас замръзва. Продължителният студ е прекъснат с малки затопляния в средата и в края на м. февруари. С настъпването на м. март 1929 г. студът, макар и за кратко, свива отново. При тези застудявания всички пристанища, малки заливи и крайбрежни езера, както и части от Бургаския залив, замръзват.
И този път ще ви покажем интересни снимки от това явление чрез фотографии от онова време, съхранени във фонда на Държавен архив – Варна. От тогава до днес много неща в крайбрежния пейзаж са се променили до неузнаваемост и трудно може да се направи точно описание на това, което се вижда на снимките. На гърба на едната от тях е записано, че е направена в курортната местност „Свети Константин”, северно от Варна. Тъй като на фотосите участват почти едни и същи персонажи, вероятно те са направени по едно и също време и на едно и също място (вероятно „Свети Константин”).
Сред тези персонажи се отличават две лица – един въоръжен (полицай, жандармерист или най-обикновен пъдар) и един военен моряк (тогава званието „матрос” не се употребява) – вероятно от състава на поста от крайбрежната наблюдателна рота. И докато въоръженият позира с почти циркаджийски номера, морякът е спокоен и сериозен. Нещо повече, той – морякът, е облечен само по холандка, което в това ледено обкръжение го прави да изглежда едва ли не като морж. Нито един от участващите във „фотосесията” не изглежда притеснен – явно са гледали философски на феномена и са предпочели да се снимат за спомен, отколкото да се чудят откъде им е дошло на главата.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от фонда на Държавен архив – Варна
начало
избор на брой
"Морски колекции"Въоръженият (полицай, жандармерист или най-обикновен пъдар) позира (и имитира) все едно е застанал на пост и се взира в морето.
Към въоръжения се присъединява и морякът. Фигурите им се отличават контрастно върху фона на покритите в лед крайбрежни скали.
Въоръженият започва да се вживява ...
Четиримата са застанали в края на украсения с причудливи ледени форми малък мост към морето.
Към „фотосесията” се присъединяват и двама цивилни граждани. Очевидно неизвестният фотограф е изчерпал сюжетите, в които участват само униформени.
Това е същият мост, само че погледнат от към морето. Добре, ама къде тогава е застанал фотографът?