:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
MASERATI ЗАОБИКОЛИ УСПЕШНО НОС ХОРН СЛЕД
САМО 30 ДНИ ПЛАВАНЕ!

„Quelle belle histoire! Страхотно! Успяхме най-сетне да го заобиколим!”
Това бяха първите думи на шкипера на яхтата преди около седмица.  Голям крен, скорост около 12 възела, при това на максимално рифован грот и щормстаксел!
„... Плаваме 38 градуса срещу вятъра, който е със сила 74 възела ... За почивка и дума не може да става, всички са на борда, вълните ни заливат непрекъснато, но сме безкрайно щастливи. Този мокър студ е обсебил всичко и всички, но ние започваме да се „качваме  нагоре” към по-топлите води и вече почти се виждаме победители, въпреки все още огромното разстояние, което ни очаква до Сан Франциско”. Това бяха думите на немския навигатор Борис Херман часове след преминаването на носа.
Запитан от италианско спортно списание за качествата
На силен крен! Щастливият екипаж на Maserati. Какво по-хубаво може да има от това? Вероятно да минеш още един път край носа ...
Позицията на яхтата на 30–я ден в Тихия океан.
на яхтата, шкиперът е отговорил кратко и ясно: „ ... Страхотна машина! Дори и при максимално рифовани платна се движи със забележителна скорост! Всички сме здрави, бодри, весели и ... много мокри, но това си е в реда на нещата! Тръгваме вече „нагоре”...
Всички се надяваме, че това до този момент безупречно плаване ще завърши успешно и с нов рекорд в Сан Франциско!
Нека да са живи и здрави момчетата, а и тази прекрасна яхта да издържи до край огромните  натоварвания, на които са подложени корпус, рангоут, такелаж и десетки други изключително важни нейни съставни части.
Не се съмнявам ни най-малко, че този прекрасен международен екипаж е в състояние да постави един нов и дългоочакван от всички нас рекорд!

Георги НИКЛЕВ
Снимки: Maserati.Soldini