:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
IL CAPITANO СЕ ЗАВРЪЩА
Същият този страхливец, който преди повече от две години напусна позорно потъващият си кораб, сега иска да търси „истината и само истината”. Така поне твърди Francesko Schettino, бивш капитан на  злополучния лайнер Costa Concordia.
Съдебният състав по делото е разрешил за първи път след тежката авария да се извърши оглед на аварийните генератори и асансьорите на кораба. Това става, разбира се, след изричната молба на адвокатите на Schettino. Но не това е важното в случая. За сетен път пролича изключителната наглост и арогантност на този човек, който непосредствено след огледа заяви пред медиите, че е бил третиран агресивно от десетките журналисти и граждани по пътя му към останките на кораба. Вероятно е очаквал похвали за това, че загинаха „само” 34 души !
Пред TV SKY TG – 24 той изяви дори претенциите си, че „... корабът трябва да бъде провлачен колкото се може по-бързо до определеното за тази цел пристанище“!
Корабът действително ще бъде провлачен в края на месец юни, ако разбира се, метеоусловията позволяват да се извърши тази изключително деликатна операция, но все още никой не знае кога уважаемият съд ще каже тежката си дума. Независимо, обаче, в коя посока се наклонят везните на Темида, никой няма да може да върне живота на нещастните невинни пасажери, безкрайните мъки на оцелелите в онази черна нощ и огромните материални загуби на компанията – корабособственик.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Наглост и арогантност! Той просто обяснява и обяснява какво се е случило и как няма нищо общо със случилото се.
Едва ли ще има някаква полза от този оглед в присъствието на бившия капитан (в средата на снимката, без каска).