:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЕСЕННИ СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ИМПРЕСИИ -
REGATES ROYALES В КАН – 2013

И това ветроходно лято приключи с традиционната регата за класически яхти Panerai Classic Yachts Challenge 2013. Над 90 класически и неописуемо красиви яхти участваха в тази забележителна регата.
В 35-то издание на това състезание участваха, ако не се лъжа, и няколко български ветроходци, които са верни приятели на „Морски вестник”, но по необясними за мен причини не намериха за необходимо да предоставят на широката аудитория някои интересни снимки от самите гонки.
Характерното за всички етапи бяха свежите до силни ветрове със сила до 20 м/сек, което изправи „на нокти” доста от екипажите и провери състоянието на материалната част. Нямаше, слава Богу, сериозни аварии и в крайна сметка бяха раздадени наградите в предварително определените три категории:
1. Big  Boats - яхта  „Cambria“
2. Vintage  - яхта „Leonore”
3. Classic - яхта „Il Moro di Venezia”
За строената през 1928 г. (!) яхта „Cambria” това е втората победа след 2010 г. Това, впрочем е единствената яхта в класа до и над 23 м, която е в отлично състояние и е в кондиция да плава при всякакви метеоусловия, независимо от своята забележителна възраст.
В класа до 15 м „Leonore” е дори по-възрастна с цели 3 години, но въпреки това се „чувства” отлично и не пропуска нито едно състезание. Въпреки че имам известен опит, трудно бих могъл да се представя какво би означавало поддръжката на подобна дървена яхта през годините, строена почти преди един век. Изключително себеотрицание, огромна любов към Морето и много, много майсторлък, съвсем общо казано. Дълбоко се прекланям пред големия дух на собствениците и екипажите на тези яхти!
Интересно е да се отбележи, че календарът за следващата регатна година е вече почти пълен, тъй като това изключително състезание за ретро-яхти ще празнува през 2014 г. своя десети юбилей.
За жалост, наша българска лодка няма да може да вземе участие и този път, тъй като просто нямаме такава яхта на разположение. Ако някой се беше сетил преди двадесетина и повече години да запази поне една „Балтийка”, да я реставрира, да я докара поне приблизително до нивото на гореупоменатите прекрасни яхти ... Имаше слаби и недъгави опити преди много години, но всичко пропадна безславно, както повечето нещо у нас, за жалост.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”

Снимки: G. CANTINI