:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПАДНА ПОРЕДНИЯТ РЕКОРД ЗА ПРЕСИЧАНЕ НА
АТЛАНТИКА С ЕДНОЧЛЕНЕН ЕКИПАЖ

8 дни, 22 часа и 8 минути! Това е забележителното постижение на англичанина Алекс Томпсън, който преди броени дни пресече сам Атлантика със своята яхта „Hugo Boss”! С това постижение ветроходецът  подобри значително рекордът от преди десет години на швейцареца Bernard Stamm – 10 дни и 55 минути.
През последните три дни на плаването времето беше всичко друго, но не и подходящо за подобно състезание, но въпреки това разликата между двамата е огромна. Това доказа за сетен път преимуществото и огромният потенциал на яхтите от клас „Open 60s”.
Плавания от подобен характер с цел подобряваането на рекорди както за многочленни екипажи, така и за самотници, са изключително престижни и всеки, който
Само така се стига до рекорд ...
участва в тях се стреми да изчака оптималното време за подобен преход. Алекс не е имал време за подобно изчакване, но въпреки това подобрява рекорда и то значително!
Знае се със сигурност, че още доста яхти се подготвят да подобрят и този рекорд на Томпсън, но това ще стане вероятно след провеждането на регатата „Vendee  Globe” през ноември т.г. Надявам се, че ще имам възможността да информирам подробно читателите на „Морски вестник” за това голямо събитие в света на ветроходството.
След пресичането на финалната линия пред Lizard Point, Томпсън заяви : „Беше доста тежко плаване. В началото дори си мислех, че няма да успея. Непрекъснати дефекти по яхтата и електронното оборудване, тежка насрещна вълна и променливи ветрове. Но стиснах зъби и сега се радвам на този забележителен рекорд”.
Пожелаваме успех на г-н Томпсън и през м. ноември тази година !
Георги НИКЛЕВ
Снимка: A. Thomson