:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
ЕДНА НОВА ЗВЕЗДА СЕ РОДИ!
POGO 50 - Шлагерът на 2012 година

На яхтеното изложение Grand Pavois в La Rochelle, Франция, тази година през септември (19 – 24.09.) ще бъде показан флагманският кораб на фирмата - POGO 50! Всички се надяват да я видят в пълния й блясък и великолепие. Аз си позволявам да изкажа скромно мнение, че за тази яхта ще се говори дълго време само със суперлативи. Мисля дори, че се е родила една нова звезда в този сегмент на еднокорпусните яхти!
Яхтостроителницата Pogo Struktures в Combrit направи своя голям пробив   с изключителната Pogo 6,5, за която вече писах в тази рубрика. Тя отдавна вече е хит сред любителите на яхтинга и вече има учреден самостоятелен клас, в който се състезават дори и професионални екипажи.
Успешното развитие на фирмата продължи с Pogo 12,50, която стана „Яхта на годината - 2012” за Европа. Това е един забележителен успех на тази яхтостроителница, особено като се има предвид чудовищната конкуренция  от страна на десетки други фирми и то точно в този „пренаселен” и доста капризен сегмент на „дванадесетметровките”. Но фирмата не спира дотук .
Преди няколко седмици бяха направени първите тестови плавания с новата суперяхта – Pogo 50. Лично шефът на фирмата, г-н Charly Fernbach, участвал лично в изпитанията на новия съд, заяви с голямо задоволство : „... Всички на борда бяха доста учудени от възможностите на яхтата. При всички ветрови режими тя показа само част от своя потенциал, който ни въодушеви много. Всичко на борда функионираше перфектно, но дори и аз не мога сега да кажа, до къде се простират нейните възможности. Вероятно са изключително големи...”
Всякакъв допълнителен коментар е напълно излишен !
Фирмената концепция остава непроменена и при POGO 50 – океанските регати са приоритет за този модел със своята свръхширока кърма, огромна ветрилна площ и много голямо газене. Плавниковият кил с булб на края може да се повдига хидравлично, с което газенето се намалява от 3,5 м. на 1,5 м.
Наличието на двоен рул на широката кърма е вече условие, без което не може. Управлениието става с два румпела, но по желание могат да бъдат монтирани и щурвали. Явно, че практичните и опитни французи са разбрали, че двойните щурвали само отежняват и неимоверно много усложняват цялата система на управление. В редица големи регати (а и не само!) се видя, че в случай на спешен ремонт нещата се усложняват до невъзможност и ситуацията става критична. Както е известно и в класа Open 60 управлението става също така с румпели и това не е случайно!
Първото тестово плаване на новата яхта. На борда се намира и шефът на фирмата.
Новата Pogo 50 е изградена от въглеродни влакна, двоен корпус и палуба (тип „сандвич”) по т.н. вакуумно-инфузионна технология. Общото тегло е само 8,9 (!) тона с цялостно (по желание, разбира се) вътрешно обзавеждане, включващо две самостоятелни и доста просторни кабини и всички останали удобства, характерни за подобна яхта. Състезателната версия, естествено, е значително по-лека. Това изключително съотношение между дължината на водолинията, огромната ветрилна площ и теглото на лодката предполагат невероятните динамични качества на този съд, за които вече се говори оживено в яхтените среди.
За цената на яхтата все още няма обобщено мнение, но това едва ли има някакво значение. Нека първо да я видим на изложението, пък после ще  седнем да преговаряме. В последното не съм много убеден, но пък звучи много хубаво, нали? Но, поне да отидем и да видим.

НЯКОИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА POGO 50
1. Дължина на корпуса: 15,20 м.
2. Обща дължина с бушприта: 16,15 м.
3. Широчина: 5,15 м.
4. Газене: 1,5 м до 3,5 м.
5. Тегло: 8,9 тона
6. Грот: 88 кв. м.
7. Генуа: 63 кв. м.
8. Генакер: 200 кв.м.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Pogo Struktures