:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE: LADIES FIRST, МОЛЯ!
До старта на следващото издание на страховитата  регата има почти година, но барабаните бият вече „тревога”. И с основание, може би, защото някакви си 6-7 месеца са пренебрежително малко време, като се има предвид какво трябва да се направи до старта!
Новите неща догодина ще бъдат, общо взето, само две. За сега, разбира се. Първо, ще има изцяло дамски екипаж с чисто нова яхта, за която именно иде реч по-нататък. Втората нова-стара новина е, че размерът на яхтите се намалява на 65 фута, с оглед на сигурността на екипажите. Предишните VO 70 бяха прекалено бързи, прекалено скъпи и много трудни за управление. Големият брой аварии по време на предишната регата принудиха организаторите да вземат много сериозни мерки в това отношение.
За мнозина разликата от 5 фута може би звучи несериозно, но посветените в материята знаят много добре, че успоредно с дължината на лодката се намалява и нейната широчина, общият обем на яхтата, тегло и т.н. При по-къса водолиния се намалява и скоростта, но именно това е и целта на спонсорите. На първо място стои сигурността на екипажите, а чак след това и намаляването на общите разходи.
Шведският концерн SCA се оказа най-динамичен и пъргав и успя вече да пусне на вода яхтата, с която ще плава дамският „колектив”, с извинение за ранно-социалистическата терминология.
Преди около десетина дни британската корабостроителница Williams в  Southampton пусна успешно на вода розовата красавица, носеща, естествено, името на нейния спонсор.
Първите сериозни тестове бяха по отношение на здравина на корпуса, симулиране на крен до 50 (!) градуса, изпробване на различни варианти по отношение на двигателя и генератора за ток и много други. Тестовете са преминали много успешно, но сега следват и „упражненията” под ветрила.
Забелязвам, че има и известни подобрения по отношение на сигурността на екипажа, изразяващи се на първо място в разположението на спасителните плотове непосредствено под радиомачтата на кърмата и в непосредствена близост до водната  повърхност. По този начин за броени секунди плотовете ще могат да бъдат хвърлени в океана. Надявам се само, че тази „маневра” никога няма да се наложи да бъде изпълнена!
От мъжкия лагер до този момент няма никакви вести, но съм убеден, че в началото на другата година ще бъда затрупан с новини, за които своевременно ще уведомя читателите на „Морски вестник” .

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Пускането на вода на новопостроена яхта е един от най-великите моменти!
Симулиране на крен от около 50 градуса. Всеки може  да си представи какво би означавало това в реални условия при сила на вятъра 25-30 метра в секунда и височина на вълната 5-6 метра. Не бива да се забравя, че яхтата е напълно открита, а надводният борд е само около 1 метър ...
Поглед на новопостроената яхта откъм кърмата. Ясно се виждат спасителните плотове под радиомачтата.