:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
NEW YORK TO SAN FRANCISCO! ЗАПОЧНА
БИТКАТА НА MASERATI ЗА НОВ РЕКОРД!

Само около 24 часа след старта на суперяхтата от Ню Йорк бяха изминати първите 500 морски мили! Едно изключително добро постижение като начало на това грандиозно плаване!
От борда на лодката съобщиха, че условията са сурови, но екипажът се стреми на всяка цена да поддържа скорост между 22 и 33 възела. Вълните са високи около 4 -5 метра, но много дълги и с постоянен вятър от NW със сила около 33-35 възела. Това всъщност са най-благоприятните условия за това плаване и точно това време чакаха месеци наред организатори и екипаж. Напълно преобразеният „суперзвяр” VO – 70 се намира в почти непрекъснат режим на глисаж, като всички се надяват това прекрасно време да продължи още няколко дни. Точно този хидрометео „прозорец” чакаха всички седмици наред!
Вахтите се сменят на всеки 2 часа, тъй като при зимните условия в Северния Атлантик друга опция не съществува. Времето е много студено, а вахтените на борда нямат на практика никаква защита от вълните и вятъра. Яхтата е преработена основно по такъв начин, че всичко излишно е премахнато.Това не е познатата ни Imoca Open 60 с „кабрио” кокпит и автопилот (като например яхтата „Neutrogena”, с която настоящият навигатор на „Maserati”-  Борис Херман стартира точно преди две години в Barcelona World  Race), а една почти нова версия върху стария корпус. Резултатът е една много агресивна състезателна машина, която трябва всяка секунда да бъде под наблюдение. А основната цел беше само една: минимално възможно тегло и максимална скорост, като се очаква   дистанцията да бъде преодоляна за около 50 дни!
Според специалистите едно още по-добро време за момента би било немислимо. След година, две или пет, когато бъде преодолян настоящият „технологичен праг”, всичко ще изглежда по друг начин. Мисля, че в момента всички – материали и хора! - се намират на предела на своите възможности. И спонсорите, разбира се! Не искам дори да си помисля в какъв размер са инвестициите в това колосално начинание.
След около десетина дни яхтата ще пресече Екватора, което ще подобри до известна степен условията на борда, но това едва ли има особено значение за 9-членния международен екипаж на „Maserati”. Всеки един от тези смели и всеотдайни мъже знае, че залогът е огромен и трябва да издържи, независимо от условията. Дано, обаче, цялото плаване да премине безаварийно и яхтата да пресече финалната линия с нов рекорд! Пожелавам го на всички, които пряко или косвено участват в това плаване от сърце!
Но до там има още много път, а ние ще следим много внимателно плаването на „Maserati”.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Бьорн КИЛС - Ню Йорк Медиа Ботс
Малко след старта в Ню Йорк. Дни преди това екипажът получи един нов комплект платна North – 3di! Дай Боже всекиму подобни ветрила!
Деветчленният международен екипаж на „Maserati”  малко преди тръгването. Между „богоизбраните” са един китаец, един испанец, американец и един германец. Останалите са италианци. Да са живи и здрави до края на плаването!