:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВОТО ЯХТЕНО ПРИСТАНИЩЕ КРАЙ ХАМБУРГ
В малкото градче Ведел, намиращо се в непосредствена близост до Хамбург и наброяващо едва 32 000 жители, продължава с пълна сила строежа на едно ново  прекрасно яхтено пристанище. То ще се намира малко  по-надолу по течението на река Елба, където се образува една естествена и защитена от всички страни бухта. В този естествен залив от стотици години насам немски рибарски кораби са се чувствали у дома си след многоседмичен тежък труд във водите на Северния Атлантик.
Всъщност първоначалните драгажни работи във връзка с това голямо начинание започват още през 2009 г. Целта е да се осигури една постоянна дълбочина от 3 м. в района на бъдещото пристанище, като за целта ще бъде необходимо да бъдат изкопани и депонирани на подходящо място над 53 000 куб. м речни наноси.
За да се предотврати евентуалното затлачване на пристанището, допълнително ще бъде изградена специална стена, която ще пази пристанището от това неприятно явление. Немските инженери, след известен период на проучване, са определили точният ъгъл на тази защитна стена спрямо течението на голямата река. Едва ли някой се съмнява, че всичко това ще бъде направено точно както трябва и че ще бъде съобразено стриктно с нормативната база на провинция Шлезвиг- Холщайн.
Временните прекъсвания на работата от 2009 г. до този момент бяха предизвикани от някои спорове относно финансирането на проекта. По принцип основните средства идват от ЕС, като провинция Шлезвиг - Холщайн участва с 9,1 милиона евро, а град Ведел със 7 милиона.
Така ще изглежда новото яхтено пристанище и „морската миля” до него.
Така изглежда в момента старото рибарско пристанище на гр. Ведел.
Целта е да бъдат изградени около 126 лодкостоянки на плаващи понтони  в самата акватория на новото пристанище, както за яхти, така и за „традиционни” кораби от ерата на ветроходните рибарски кораби, много  характерни за тази част на Германия. Един особено привлекателен акцент за жителите и гостите на Хамбург и околността ще бъде т.н. „ маритимна миля”. Тя ще бъде изградена като логично продължение на яхт - клуба и ще предлага всички възможни условия за почивка и развлечение на хилядите посетители.
Тази „морска миля” ще бъде свързана органично с инфраструктурата на големия град, а също така и с най-голямото яхтено пристанище в Германия, намиращо се малко по-надолу по течението на реката. В този яхтклуб, впрочем, има места за около 2000 яхти ... С тенденция пред следващите десетина година те да станат около 2300 !
Доста трудно е човек да си представи мащабите на подобно строителство, особено като се има предвид, че то се реализира в непосредствена близост до един от най-оживените водни пътища в Европа - река Елба в последните километри преди вливането й в Северно море.
Пък дано и в Морската ни столица се осъществи някога прекрасната идея за подобна „морска миля” в района на пристанището ! 

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”