:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
НОВАТА КАРБОНОВА „РАКЕТА” ОТ ХЪРВАТИЯ
Вече никой не се чуди, когато малки държави като Словения, Хърватия, Унгария и много други от Европа започват с голям успех да произвеждат висококачествени яхти с най-съвременните технологии в тази област. Чудят се вероятно само тези, които все още не са разбрали, че тайната на успеха се крие само в работата, а не в платеното дърдорене по митингите. Защото и в гореупоменатите страни промените настъпиха по същото време, както и у нас – нито по-рано, нито по-късно!
На унгарско-хърватската граница, в малкото градче Virovitica, намиращо се много далече от всякакво море, корабостроителница Enavigo Jachts произвежда в малки серии дървени рибарски лодки, катери за граничните  и полицейски служби и редица други плавателни съдове за спорт и развлечение. Градчето е като градина – чисто, спретнато, тихо и уютно, но все още НЕ Е в ЕС. За разлика от други подобни по размер градчета в други държави, които са от няколко години в същия този съюз, но там е пълна кочина – в буквалния и в преносен смисъл на тази дума.
Преди известно време и съвсем неочаквано - поне за неспециалистите – корабостроителницата обяви, че започва производството на един Club-Offshore-Racer с кодовото наименование Enavigo 38R!
Ще се отклоня за малко от темата. От 30-40 години насам най-оспорваните  и най-наситените с мощна конкуренция и невероятни иновативни решения  са безспорно пазарните ниши, запълнени с 24-25 футовите яхти и тези с дължина около 36-38 фута. Това са и – общо взето – най-купуваните класове в световен мащаб. 
И точно тук, в тази почти непробиваема фаланга, се намесват тези храбри хора от хърватската манифактура. При това с един много амбициозен  труден за изпълнение и много скъп проект.
Моите най-дълбоки почитания !
Проектът е на известния Andrej Justin ( помним го от RC 44 и др.). Корпусът на новата яхта е резултат от безброй тестове с CFD (Fluid Dynamics) и употреба на VPP (Velocity Prediction). Резултатът е една състезателна машина, изработена изцяло от карбон и с много висок потенциал. Рангоутът е също така изцяло от карбон и е в състояние да носи една доста необикновено голяма ветрилна площ за този клас – 103 кв. м. на остър курс! Повече от впечатляващо решение за този клас!
С дължина от 11,60 м. и с общо тегло  3,6 тона (съотношение 50 % спрямо баласта!), на лодката й се дава коефициент 6,7, който надвишава значително показателите в този Performance – клас.
Enavigo 38R. Мисля си, че за тази яхта тепърва ще се говори много.
Високотехнологична и по всяка вероятност много бърза.
Семпло, но удобно подпалубно пространство. Известни въпросителни будят само многобройните койки. Вероятно концепцията ще бъде ориентирана към чартърно използване на яхтата.
Много интересен е технологичният подход при изработката на корпуса. Първоначално се започва с няколко слоя истинско много тънко и много здраво дърво, после се полагат слоеве въглеродни влакна, всичко това се лепи с епоксидни смоли и най-накрая се втвърдява в специална вакуумна камера. Резултатът е един много твърд и устойчив на удари и вибрации корпус.
Палубата е „само” от карбон - сандвичева конструкция с полиуретанова сърцевина.
Характерното за тази интересна лодка е възможността тя за бъде използвана не само от ветроходци с подчертано спортен дух, но и от семейства, да речем, които биха искали да се отличават значително от простолюдието около тях. Така поне твърди рекламата. Въпрос на престиж е все пак, когато искаш да си купиш 3-4 каси бира от другото пристанище и пристигнеш там половин час по-рано, нали ? Само на грот, разбира се.
Тук бил искал да се обърна почтително към д-р Драган Спасов, с който съм плавал едно време, и да го попитам с трепет в душата, дали пък не съм сбъркал нещо с броя на касите бира? Ако това е така, Драго, моля да бъда извинен за моята недосетливост и младежка прибързаност при преценката на обстоятелствата.
Подпалубното пространство на Enavigo 38R е развито много функционално и същото време доста семпло. Не липсва нищо, което да ограничи ежедневният комфорт на плаващите. Има цели 8 койки на разположение, което е, струва ми се, малко прекалено за този размер яхти.
Навигационната маса е в средата на каюткомпанията и се намира пред трапа, като това има известни предимства за тези, които обичат именно такова разпределение.
Лично аз не съм много съгласен с наличието на цели 8 винча, сложени доста артистично по двата борда. С това конструкторите са искали вероятно да придадат още „по-наточен” вид на яхтата. Не съм съгласен с тази постановка, тъй като поне два от тях са напълно излишни и то по много лесно обясними причини: тази лодка не е в състояние да носи едновременно толкова много ветрила, колкото винчове има. Само 4 три или четирискоростни лебедки биха били абсолютно достатъчни, за да може тази яхта да бъде управлявана оптимално при всички ветрови режими.
Много бих се радвал, ако и други колеги споделят своето мнение по този въпрос.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ  НА  ЯХТАТА
1. Дължина: 11,60 м.
2. Дължина на водолинията: 11,53 м.
3. Ширина: 3,50 м.
4. Газене: 2,60 м. (Т - образен кил)
5. Тегло: 3,60 тона
6. Баласт (съотношение): 1,8 тона (50 %). Забележително постижение!
7. Грот: 58,5 кв. м.  Сериозна работа, спор няма.
8. Геноа (105 % !): 44,5 кв. м.
9. Стаксел (80 %): 26 кв. м.
10. Генакер: 155 кв. м. Не си играят хората!
Ветрилното стъкмяване на яхтата е повече от впечатляващо, но лично аз съм на мнение, че енерговъоръжена по този начин, тя - яхтата - трудно, много  трудно би могла да се управлява правилно и сигурно (!) в неделя от „семейство с едно или две деца, с капризна жена и лаещо през цялото време куче, вързано за мачтата ...” Но това са проблеми на фирмата - производител и съм убеден, че те ще бъдат решени по най-добрия начин! Нека пожелаем  пълен успех на тази действително забележителна яхта и на нейните създатели!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”

Снимки и компютърни графики: Еnavigo Composite Jachts