:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГУМЕНА ЯХТА
За да е креативен един човек са необходими две неща: умствени възможности и някакъв стимул. Когато към тези две предпоставки се прибави и голяма доза хъс, нещата се получават. Точно такъв е случаят с г-ца Marion Excoffon от Бретанското крайбрежие на Франция. Тя започва да плава с баща си от най-ранно детство на различни яхти, обича и уважава океанът, но баща й не разрешава на дъщеря си да излиза сама с яхтата. И вероятно е прав, като се има предвид за какъв трафик става дума точно в тази част на Атлантика. Тогава щерката си казва, че трябва сама да си конструира и изработи собствена яхта, пък каквото ще да става. А хората  от Бретанското крайбрежие са известни със своето твърдоглавие, решителност и непоколебимост. И имат много усет към всичко, което е свързано с Океана.
Г-ца Марион се спира на една гумена лодка с дължина само 3.2 м и тегло 50 кг. В каталозите може да се открие и като Tiwal 3.2. Абсолютно нищо особено на пръв поглед - лодка като лодка от този клас. Но ето, че чудото се случва и на изложението в Дюселдорф през месец януари този (вече!) ветроходен съд предизвика небивал интерес. Нещо повече - авторитетното американско списание Sailing World обяви без никакво колебание произведението на Марион за „Лодка на годината” в клас „Иновации”. При връчването на наградите през месец юли в гр. Ессен, Германия, Марион получи и специалната награда за „Дизайн и качество на изработката”!
Междувременно младата дама се омъжва и заедно със съпруга си основават предприятието „Tiwal SAS”, което произвежда серийно новата гумена яхта,  радваща се вече на изключителна популярност и то не само във Франция. Дори и цената в размер на 5490 евро не е особено голяма, като се има предвид,
Общ изглед на този интересен и много авангарден ветроходен съд.
В тези два сака се побира всичко. Трябва, разбира се, и превозно средство с малко по-голям багажник.
Това са съставните части на яхтичката, най-общо казано.
че се спестяват всички плащания, свързани с обичайното за всички яхти докуване, транспортиране, вадене и пускане на вода, чистене, шлайфане, боядисване и т.н. Тази яхта се побира в два големи сака с размери 150/50/30 и това е всичко. Не са необходими никакви специални превозни средства - лека кола с малко по-голям багажник е напълно достатъчна. Човек без никакъв опит „събира” яхтичката за около час, по-опитните - за 25 минути. Всякакви водоеми са достъпни, не са необходими никакви специални места за пускането на вода.
За да изпреваря логичните въпроси, следващи моето повествование, ще кажа, че към този комплект са добавени много подробни и РАЗБИРАЕМИ указания за сглобяването и експлоатацията на този интересен ветроходен съд.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”