:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
ШВЕДСКАТА ПРЕМИЕРА В ДЮСЕЛДОРФ - 2013
И тази година шведите показаха какво означава качество + иновативност + удобства за целия екипаж, който ще управлява тази прекрасна яхта!
Като прибавим и огромният опит на тези хора в мореплаването, картината се избистря окончателно. Отдалече се вижда, че лодката е правена от хора, които много добре знаят какво трябва и какво НЕ ТРЯБВА да има на подобен съд, предназначен за плавания без ограничения.
А специално този сегмент (16-17 м.) в яхтостроенето е много добре запълнен и битката за превъзходство е невероятно ожесточена. Ще продава само този, който се е постарал да предложи всичко или почти всичко на знаещата и можеща потенциална клиентела.
А тя – клиентелата ! – е доста добре запозната с всеки един детайл и изпълнение на конкуренцията! Това се видя много ясно и на тазгодишното изложение в Дюселдорф.
Hallberg – Rassy 55 е типичен пример в това отношение. Среден кокпит, отлично защитен от елементите, както обичат да казват някои, превъзходно изработена тикова настилка на палубата, чудесна нова обща концепция и много по-елегантна външна форма на рубката и палубата въобще.
Шведите явно са започнали да обновяват своята флота отгоре – надолу, тъй като флагманската им концепция при 64-футовите яхти от този модел е малко по-различна. Не че е по-лоша или по-грозна. Просто е по-различна! Който сравни двата модела, ще разбере какво имам предвид.
Зад щурвала (просто нещо, ама не е за прости хора, както казва народа!) палубата леко е задигната с около 30 сантиметра, което дава на рулевия много по-добър обзор във всички посоки. 
Красивите и много рационално подредени инструменти се намират пред щурвала на обща конзола и на достъпно разстояние от водещия яхтата и не се налага да въртиш глава насам-натам като побъркан, за да разчетеш нужната информация. Както казват (и това не е само реклама!) производителите, яхтата може да се управлява и от сам човек и то съвсем спокойно.
Вече има едно неписано, разбира се, правило за повечето яхти над 45 фута: грот и генуа се управляват от кокпита само с едно натискане на копчето. Някои не са много съгласни с това решение (аз, впрочем, съм един от тях!), повечето обаче одобряват тази концепция. Въпреки доста сериозните разлики в цената. Защо пък не? Фактът, че аз съм останал в концептуалното си развитие в средата на 20-и век не означава в никакъв случай, че и останалите трябва да мислят същото. Да не говорим колко е полезна тази опция при самотните плавания!
Едно от  най-забележителните технически новости е наличието на носово и кърмово подрулващо устройство, с които развъртате яхтата на място е детска игра, но може и безпроблемно да акостирате на кея на борд, без някой да разбере как е станала цялата работа. При това и двете устройства се прибират в корпуса, когато не е необходимо тяхното използване.
Не е за подценяване и двигателят с мощност цели 180 к.с.! Освен това яхтата разполага и с един 10 kW генератор, който захранва безпроблемно двете задвижващи устройства на двата (!) автопилота и двете (!) системи за прясна вода на борда.
Трябва много ясно да се подчертае, че дублирането на жизненоважни системи на борда не се среща на всяка яхта, дори и на тези от много висок клас. Шведите, обаче, са се постарали на тази лодка да има пълни удобства и сигурност за екипажа дори и при много дълги презокеански плавания.
За вътрешното обзавеждане е излишно просто да се говори! Елегантност и скандинавски уют лъхат от всеки
Управлението се осъществява само с едно натискане на нужното копче. Изключително прегледен и рационален кокпит с конзолата за уредите.
Инсталациите за прясна вода на борда. Можеш да плаваш, да плаваш и да се радваш на Морето!
Наличието на скег пред перото на руля и подрулващи устройства на носа и на кърмата са от изключителна важност за големите плавания. Сгъваемият винт е задължителен за всички опции на този модел.
Освен да гледаш и да се чудиш на изработката и на качеството, не виждам какво друго може да се каже ...
детайл и ъгъл. Тиковото дърво придава и задължителната в този клас „тежест” на каюткомпанията, но без излишната помпозност и предизвикателност. Новата форма на прозорците и няколко допълнителни палубни люкове доставят достатъчно светлина на подпалубното пространство.
Съществуват и достатъчно много опции за вътрешното разпределение, в зависимост от това, дали яхтата ще се използва за чартърни плавания или от едно двучленно семейство, примерно казано.
Много голямо впечатление ми направи мастеркабината с отделна баня и WC, изработена и интегрирана към интериора по един невероятен начин!

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ :
1.Дължина: 16,68 м
2.Дължина по водолинията: 14,30 м
3.Широчина: 4,73 м
4.Газене: 2,30 м
5.Тегло: 26,3 тона (!)
6.Тегло на кила (съотношение): 9,75 тона (37 %) 
7.Ветрилна площ със стаксел: 56,9 кв. м
8.Ветрилна площ с геноа: 181,3 кв. м
9.Двигател Volvo - Penta D4 - 180
Давам само общата площ на щатните ветрила! Оттук насетне - кой каквото си купи допълнително, както се казва. Но аз лично и така бих я взел, пък може някой и да не ми повярва.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: M. Strauch