:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE: НОС ХОРН
Нос Хорн! Тези две магически думи са станали много отдавна синоним за  човешката воля, храброст и себеотрицание

Трудно ми е да си представя колко хиляди човешки съдби са свързани по един или друг начин с тази част на света - там „долу“, където стои голата и безлична скала, пред която се събират водните маси на двата Океана, колкото и условно да е всичко това. Невъзможно е да бъде установен и броя на онези любители на Морето, мечтали цял живот над книги и морски карти да зърнат поне за миг този връх, извисил се над морската шир. Със сигурност, обаче, мога да потвърдя, че и аз съм един от тях. Е, в този живот едва ли ще успея да сторя това, че годинките понатежаха малко, но за другия вече съм си резервирал място на една от любимите ми яхти ... Няма да й кажа името, пък и едва ли някой ще бъде в състояние да провери дали казвам истината.
А яхтите от VOR (Volvo Ocean Race) вече минаха покрай заветния нос и сега „катерят“ към братска Бразилия, независимо, че останаха само пет! На около 200 мили преди нос Хорн, китайската яхта счупи мачта (между топа и последната краспица!), но успя да се добере до Ушуая, където ще се извърши ремонта след тежката авария. Слава Богу, че нямаше жертви или пострадали при този инцидент, случил се, както обикновено, в тъмната част на денонощието.
С помощта на хеликоптер и на великолепния фотограф Рик Томлинсон бяха направени невероятни снимки от този етап на регатата , част от  които си позволявам да представя на читателите на „Морски вестник“.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Това е нос Хорн! Заветната мечта на милиони яхтсмени по целия свят.
Малко преди „завоя  нагоре“ към Бразилия. Периферията на урагана „Пам“ държа в напрежение яхтите до последния момент. Добре, че аварията с китайската яхта не нанесе по-големи щети ...
Все пак става дума за състезание от голяма величина и никой не си позволява лукса да рифова. Всеки кара на границата на своите възможности. И тези на материалната част, разбира се.
Да накараш една 20 - метрова яхта да глисира (в продължение на много часове), не е само заслуга на ветровата обстановка! Трябва и много, много майсторство. Тези екипажи, обаче, си знаят работата.