:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 











Георги Никлев
CLIPPER RACE 2013 - 14 г. -
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО, КОЕТО ЩЕ ПРОМЕНИ
ЖИВОТА 

Това е регата за аматьори, въпреки цялата условност на това понятие.По принцип в това състезание би могъл да участва всеки, но въпреки това  екипажите са подбрани много внимателно и далеч преди старта са подложени на ежедневни тренировки  в продължение на седмици.
Пред  всяка от еднотипните, 70 – футови яхти предстои околосветско плаване, чиято продължителност ще бъде не по-малка от 11 месеца!  Казано по друг начин : 40,000 морски мили трябва да измине всяка една от стартиралите яхти!
Всеки от екипажите трябва да разчита единствено на себе си, въпреки отличната логистика по време на плаването. След първите една – две седмици  яхтите тръгват  по свой собствен маршрут, анализиран и приведен в действие от навигатора и шкипера  и по този начин участниците се пръскат в безбрежния Океан, далеч извън обсега на визуалния контакт. За тези, които ще участват за първи път в това тежко и пълно с премеждия състезание, напрежението често е на предела на човешките възможности.
Вчера сутринта, точно в 9,30 ч. местно време британската легенда, сър Robin Knox Johnston, даде старта на поредната обикалка на света в Southend, до устието на река Темза в Лондон.
270 ветроходци с 12 еднотипни Offshore  racer  натегнаха шкотите и яхтите полетяха към открито море, за да се върнат след почти една година отново тук в същото пристанище. Величествена гледка, на която присъстваха десетки хиляди  лондончани, гости на града и огромно количество яхти и кораби, които изпратиха смелите екипажи.
Създателят и главен организатор на това грандиозно състезание, сър Johnston, в типичен сдържан британски стил обяви преди старта целите на регатата : „ Вие, господа, имате вероятно различни  виждания и представи за това състезание, но помнете, че там – във водите на Великия Океан, няма по нищо да се различавате от останалите! Там ще имате възможност на практика да приложите вашите знания и умения. Пожелавам на всички безаварийно плаване  и честна борба  във всеки един момент от регатата! Това е началото на едно преживяване за повечето от вас, което ще промени живота ви завинаги!”   Ясни и умни слова, изречени  от един от най-великите ветроходци  на нашето време.
Интересно е да се отбележи, че освен Рио де Жанейро, участниците ще имат още около 15 междинни спирания на 6 континента. В тези пристанща някои от участниците ще бъдат подменяни, като крайната цел е в регатата да вземат участие над 670 яхтсмени от цял свят. Някои от тях, разбира се, ще плават през цялото време, в зависимост от тяхното физическо и психическо натоварване.
Пожелавам  от сърце на всички екипажи безаварийно плаване и нека Бог е с тях през цялото време!
На добър час, момчета!

Георги Никлев
Специален кореспондент на "Морски вестник"
Минути след старта в Лондон. На ветрилата ясно са обозначени спонсорите на състезанието.
В ляво е легандата сър Johnston, заедно с директора на регатата г-н Тейлър
Предстартовата треска на фона на Тауър бридж.