:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВ РЕКОРД ЗА ПРЕСИЧАНЕ НА АТЛАНТИКА
Финландската  супер - яхта „Leopard by Finland” успя да подобри рекорда за пресичане на Атлантическия океан в клас ARC (Atlantic Rally for Cruisers) с цели 2 дни!
Преди почти една година този рекорд принадлежеше на германската състезателна яхта „Caro” (Knierim 65) със шкипер Макс Клинк, който тогава измина разстоянието от 2700 мили за 10 дни, 21 часа, 25 минути и 10 секунди.
Стартът винаги е в Las Palmas на Канарските острови, а финалната линия  в Rodney Bay на карибския остров Saint Lucia.
Финландският „леопард” пресече Атлантика само за 8 дни, 14 часа, 39 минути и 51 секунди! Тази яхта, впрочем, е дълга 30 метра (Farr 100) и екипажът й се състои от изявени професионалисти, доказали своите качества в безброй океански регати.
Основният конкурент на финландците беше само английската 70 - футова яхта „Monster Project”, която
100-футовата финландска яхта малко след старта на регатата. Много малко еднокорпусни яхти биха могли да се противопоставят на тази машина. Снимка: J. Mitchell
въпреки всичко изоставаше на финала с цели 200 мили от финландците! Яхтата  е от клас „Volvo 70”, с която екипажите плаваха до тази година на Volvo Ocean Race. Това е една много бърза, но в същото време изключително капризна яхта, която изисква максимална концентрация от целия екипаж и то буквално всяка секунда. Това беше и причината тази година на VOR дължината да лодката да се намали с цели 5 фута и да се премине към единния клас „Volvo 65”.
Но в случая става дума за нещо друго. Въпреки невероятният потенциал на „Monster Project”, тя нямаше никакъв шанс срещу професионални яхтсмени, каращи лодка, която е с цели 30 (!) фута по-дълга от тази на съперниците. Не на последно място е и обстоятелството, че във  финландския „хищник” бяха вложени огромни средства и направена такава рекламна кампания, че на момчетата от екипажа не им оставаше нищо друго, освен да подобрят рекорда.
Останалите 180 (!) яхти плаваха към финала с напълно аматьорски екипажи, но със „завидно високи амбиции”, както се изрази един от организаторите на тази регата. Нямаше никакви ограничения на размерите на яхтите и това е една от причините за огромните разлики във времената на финала. Излишно е да коментирам  факта, че никога и при никакви обстоятелства не би трябвало да се сравняват, примерно казано, две яхти с разлика в дължината на водолинията от 10 - 12 метра. Като прибавим и несравнимите  разлики в качеството на екипажите, става ясно защо последните яхти пристигнаха на карибския остров почти една седмица по-късно ...
Но регламентът на това състезание е широко отворен към всички желаещи да се пробват в пресичането  на Океана. Само броени часове след началото на регистрацията за участие в това плаване, всички места бяха заети! Сигурен съм, че така ще бъде и догодина, когато на старт ще застане вероятно новият претендент за рекорд. С нетърпение очаквам този ден!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”