:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ПЪРВИЯТ ЕТАП ПРИКЛЮЧИ УСПЕШНО В КЕЙПТАУН
„Azzam” победи в този първи и много решителен етап на грандиозната регата! На арабски „azzam” означава „решителност” и екипажът на яхтата под ръководството на шкипера Ian Walkers доказа това по най-категоричен начин.
Репортерът Matt Knighton, който придружава регатата, описа последните драматични часове часове преди финала: „Адреналин и кофеин! Бяхме борд до борд с нашите конкуренти и до последните минути не се знаеше кой ще пресече пръв финалната линия! И цялото това разстояние го минахме само за 25 дни, три часа и десет минути! Невероятно, но напълно заслужено постижение”.
6485 проплавани мили при невероятно тежки условия за членовете на екипажа и за самата яхта! Едва ли е нужно да се прави коментар относно това забележително постижение.
Второто място заслужи екипажът на Dongfeng Race Team, който постави и нов рекорд за проплавани мили за 24 часа - 541 морски мили!
Третото място на подиума завоюваха холандските яхтсмени от Team Brunel, които успяха да преодолеят някои първоначални проблеми с оборудването и уверено продължиха епичната битка.
Организаторите направиха и един реверанс към създателите на новия клас яхти VO 65. Решението да се намали дължината на лодките с 5 фута се оказа много далновидно и целесъобразно. Натрупаният опит от предишната регата показа много ясно, че не само скоростта е от решаващо значение за постигане на крайния успех. Прекалено високите мачти и екстремните ветрила често застрашаваха живота и здравето на екипажите. В конструктивно отношение бяха констатирани много грешки, които доведоха до значителни разлики в класирането. Постоянната „битка” с огромните ветрила, особено в южните ширини на Световния океан, затрудняваха яхтсмените и в крайна сметка това доведе до рязко снижаване на средната скорост. С въвеждането на новия клас VO65 тези проблеми, поне до този момент, отпаднаха и рисковете от тежки аварии са сведени до минимум.
А ето как и самият Ian Walker описва сбито и професионално последните часове преди финала в Кейптаун: „Никога не съм си представял, че всичко ще бъде толкова емоционално. Последните десетина дни преди финала конкурентите ни дишаха буквално във врата и нищо не беше сигурно. Момчетата от Dongfeng караха блестящо, а и една преднина от около десетина мили не е нищо особено в такива регати. Имахме голям късмет и спечелихме!”
Екипажите бяха посрещнати тържествено от своите близки и приятели в едно от пристанищата на Кейптаун. Огромен брой любители на яхтинга приветствуваха екипажите под звуците на оркестри и радостни възгласи „Добре дошли! Вие сте герои!”.
Ех, защо не бях там! Може би на финала след осем месеца в добрата стара Европа, ако е рекъл Господ ...

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Победителите в първия етап минути след финала.
И нервите на екипажа трепереха до самия финал като генакера на „Azzam”.
Няколко тактически грешки на екипажа още в екваториални води лишиха Mapfre Team от едно почетно класиране в първия етап. Но битката едва започва и всичко е възможно.