:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НЕПРЕТЕНЦИОЗНАТА И ВЕЧНО МЛАДА „ЗВЕЗДА“
Убеден съм, че всеки ще се съгласи със скромното ми мнение, че тази яхта в никакъв случай не излъчва стряскаща елегантност, а носи в себе си по-скоро една сандъчеста непринуденост, продиктувана от обстоятелствата на онова далечно време.
А „това време” е било в далечната, ама много далечната 1911 (!) година, когато конструкторите са били изправени пред (почти) непосилната задача да създадат евтина, бърза и не особено технологична яхта, която - на всичкото отгоре! -  да може и много бързо да се построи. Самото условие на тази задача звучи повече от абсурдно, но хората се справят отлично и от стапела слиза една особена и нямаща нищо общо с тогавашните представи за красота яхта.
Но ... ето че точно това „грозно патенце”, както нежно наричат тази лодка, вече повече от 90 години не слиза от световната ветроходна сцена, при това без почти никакви изменения и подобрения по отношение на корпус, палуба и подпалубно пространство. Разбира се, че по отношение на рангоута, такелажа и ветрилното стъкмяване подобни твърдения биха били не съвсем на място, но прогресът в технологиите си каза тежката дума и при тази забележителна лодка. Нещо повече - тази яхта се превръща  в първопроходец на един „Единен международен клас“, който намери хиляди привърженици по целия свят и особено в Европа, гарантирайки си по този начин една вечна младост, дай Боже всекиму!
Първата „Звезда”, всъщност, е логичното продължение от американската „Въшка“ на американския конструктор William Gardner, който е използвал за прототип лодките на първите заселници на континента, с техните прави бордове и плоско дъно, с доста ограничена мореходност, но пък и много лесни и евтини за изпълнение.
Малко по-късно Francis Sweisguth нахвърля на хартия ескиза на една малко по-дълга и по-широка „Въшка“ и я кръщава с името „Звезда”. Още през 1910 година са построени първите 33 яхти от този тип, а първата регата се провежда още на следващата година. Първото място е спечелено от  легендарният George Corry, горд собственик на „STAR № 1“. Г-н Corry става по-късно дългогодишен и несменяем президент на International Star Class Racing Association.
Така се прави история, така се създават традициите, и никой не може да ме убеди в противното.
Първоначалният проект на „Звезда” - та предвижда класическото гафелно стъкмяване, но през 1921 г. е решено яхтата да се оборудва с „високото” платно, както е било наричано тогава. През 1930 г. идва новата промяна на рангоута и такелажа, мачтата се удължава, а гикът се скъсява значително и всичко това се прави единствено с оглед на рязкото подобряване на динамичните качества на лодката.
И ето, че яхтата на „бедните хора” продължава своя живот като непрекъснато нещо дребно, но много функционално се добавя към тази, общо взето, съвсем непретенциозна яхта. Корпус тип „шарпи”, плоско дъно, към което се прикрепя  метален плавник, в края на който има булб, лепена дървена мачта и гик, парусинени платна, окачен рул на транеца и ... това е всичко. Лесно се прави, струва малко и става за „нула време”. Какво повече?
Е, с течение на годините се появяват пълзуни, погони и още малко дребен фитинг, появяват  се нови материали, от които се произвеждат ветрилата, но това не променя с абсолютно нищо основната концепция на яхтата.
През 1932 г. „Звезда” - та е одобрена за Олимпийски клас и това я изстрелва в неподозирани до този момент висини. Едва ли някой е в състояние да каже точно колко бройки са произведени до този момент в света, но пък това едва ли би имало някакво особено значение.
Лично за мен по - важното е, че и у нас имаше няколко от тези характерни  яхти, но след като всички нейни „местообитания” под формата на клубове и лодкостоянки бяха вандалски разграбени, разпродадени и ... опожарени, едва ли е останала дори и една бройка. Бих се радвал искрено, ако някой ме опровергае и посочи поне една (!) „Звезда”, независимо от нейното  моментно състояние.

ТЕХНИЧЕСКИ  ХАРАКТЕРИСТИКИ :
Дължина: 6,92 м.
L по водолинията: 4,72 м.
Широчина: 1,73 м.
Газене: 1,01 м.
Тегло: 750 кг.
Ветрилно стъкмяване: 26,13 кв. м.
В състезателни условия спинакерът е забранен. Екипаж - 2 души.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Ескиз на яхтата от 1911 г.
„Звезда“ продължава да бъде истинска звезда в световното ветроходство и през ХХІ век.
Източник: https://fineartamerica.com/
„Звезда” - та на ход! Много майсторство се изисква за управлението на тази до известна степен своенравна яхта.
Francis Sweisguth (1882-1970). Източник: https://www.starclass.org/
George A. Corry (1863-1943). Източник: https://www.starclass.org/
Ескиз на яхтата от 1922 г. Източник: https://www.starclass.org/
Експериментална „Звезда“ от 1929 г. Източник: https://www.starclass.org/
„Звезда“, олимпийски клас.
Източник: https://www.starclass.org/