:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЕДНО ДЪЛГООЧАКВАНО ОТ СВЕТОВНАТА ЯХТЕНА
ГИЛДИЯ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ

Цели две години световната яхтена гилдия очакваше с нетърпение съдебното решение във връзка с една доста странна авария между 120 000- тонния танкер „Hanne  Knutsen” и състезателната 33 футова яхта „Atalanta of Chester”.
Това се случва през 2011 г. (!) по време на традиционната регата Cowes Week в един изключително тежък за корабоплаване район с променливи ветрове, силни течения и доста голям брой участници. На пръв поглед – нищо особено. Всеки от участниците иска да пристигне първи на финала, да го снимат за вестниците и да се полива после с шампанско, полуразтопен от теменужените и влажни погледи на силиконовите кукли в яхтклуба ...
Лошото е, че до последната бочка има доста път, а при това трябва да се спазват и някои основни  правила в корабоплаваането. В конкретният случай съдебния състав е констатирал и силно надценяване на възможностите на шкипера на яхтата, довело в крайна сметка до тази трагикомична случка, завършила, слава Богу, без жертви или тежки травми!
А на руля на злополучната яхта седи не кой да е, а о.р. лейтенант на Royal Navy – Roland Wilson, много опитен навигатор и известен яхтсмен с дългогодишен опит. Именно тези негови безспорни качества изиграват решаваща роля  при постановяването на съдебното решение.
Какво всъщност се случи в този ден? При един от многобройните повороти  в условията на силен насрещен вятър, шкиперът решава да „спести” малко време и да изчака огромният танкер, като предприема особено рискована маневра и преминава точно пред носа кораба.
И вероятно този поворот щеше да бъде успешен, ако г-н Уилсън беше малко „по-съобразителен и не
Това е моментът, в който булбът на супертанкера подхваща яхтата и секунди по-късно я хвърля  върху левия борд. Огромен късмет за целия екипаж!
Предното ветрило се закача за лявата предна котва, мачтата и (почти!) всичко се чупи, хора падат зад борда ... И всичко това поради недооценената обстановка от страна на шкипера.
толкова самонадеян.” Това не са мои констатации, а част от мотивите на съдията по делото. Не е бил преценен фактът, че танкерът има огромен булб, оказал се точно под кила на яхтата при злополучния поворот, който всъщност повдига цялата яхта като перце и я хвърля към левия борд на танкера, движещ се с най-малък възможен ход в момента. Предното платно се закача за лявата носова котва, в резултат на което мачтата се чупи, повличайки със себе си и останалата част от рангоута и такелажа. Няколко души падат зад борда, но биват спасени веднага без особени травми. В резултат на тежкия удар в стоманения борд на кораба са изпочупени руля, релингите, част от корпуса и т.н. Но това са дребни проблеми, най-общо казано! Специалистите обаче са удивени от факта, че няма жертви и тежко ранени при тази „схватка” между абсолютно неравностойни партньори.
В крайна сметка съдебният състав преценява, че аварията е настъпила в резултат на престъпна небрежност, като не са били съобразени основни правила на корабоплаването в този район.
„Не става дума за кратко неделно плаване с недостатъчно обучен екипаж, който не е бил в състояние да прецени трезво обстановката. Яхтата е била водена от професионален моряк с дългогодишен опит, който не е преценил правилно ситуацията в решителния момент и е надценил съществено своите и тези на яхтата възможности!”
След цели две години разпити на свидетели, вещи лица, анализ на снимков материал и т.н., и т.н., уважаемият съд осъди шкипера на яхтата на глоба в размер на 3000 английски паунда и съдебни разходи за ... 121 000 паунда . Не мисля, че е необходимо да се правят каквито й да било коментари, пък и нямам никакво право да сторя това.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимка: Тим АДИСОН