:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 











Георги Никлев
ROLEX FASTNET RACE - ГОЛЯМОТО
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

На 11 август, неделя, цели 88 години от премиерата на тази изключителна регата, започва новата поредна надпревара по дългата 608 м. м. дистанция.
Cowes - Fasnet Rock - Plymout. Пълна концентрация на целия екипаж, максимално натоварване на яхтите – това правило важи по принцип за всички регати по света, но е особено наложително да се спазва на тази дистанция. Тежката  метеообстановка в района на Ирландско море и непрекъснатия трафик на десетки плавателни съдове от най-различен вид и предназначение утежняват допълнително ситуацията.
Регламентът предвижда на старта пред  легендарния Royal Yacht Squadron в британското градче Cowes да застанат 350 яхти. Това е максималният допустим брой еднокорпусни яхти, катамарани и тримарани.
Преди няколко месеца, когато организаторите  на това грандиозно събитие оповестиха началния „старт” за подаването на заявките за участие, само след първите два часа бяха изпратени над 6000 надлежно попълнени заявления за участие! Имайки предвид изключителната сложност и характерни особености на тази регата, комисията подбра предимно професионални, както и относително малък брой много добре подготвени  любителски съдове и екипажи.
Световната яхтена общественост знае много добре за какво става дума, дори само когато се споменат сакралните думи Fastnet Rock. Никой не си прави илюзии относно характера, сложността и – разбира се! – магнетизма, който излъчва това състезание. Както се пее в една прочувствена ирландска моряшка песен: „С Ирландското море шега не бива, натягай шкота, отвори очи!”
А тази година ще се чества и 45-ят юбилей, откакто производителят на благородни часовници Rolex пое спонсорското кормило на регатата. Тази водеща световна фирма, чиито великолепни продукти са носени с голямо желание и себеотрицание не само от заможните хора (като автора, например!), но дори и от богобоязливи  и смирени наместници Господни в нЕкои страни, е продължила своя спонсорски договор с организаторите до 2021 г.
Г-н Роберт Станек, отговарящ за подготовката и участието на германските екипажи, дава една много точна характеристика на грандиозното събитие : „Ние всички подхождаме към тази регата с голям респект. Знам много добре за какво става дума и бих искал да върна у дома всички екипажи живи и здрави!”  Всички коментари по-нататък са излишни.
Дано Бог даде на всички екипажи добро време и всички да се приберат здрави и читави по домовете си!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на МОРСКИ ВЕСТНИК
Това е прочутата скала Fastnet Rock! Обожавана, привлекателна и страховита. Ирландците казва, че който мине по този маршрут и оцелее, ще може да плава навсякъде по света.
Това е състезателното трасе. Не е прекалено дълго, но пък е много трудно. Дано този път всичко приключи без аварии.