:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВАТА КИТАЙСКА ЯХТА FAR EAST 33
Твърде рано е да се говори за предимства и недостатъци на новата яхта , която ще се произвежда в „Поднебесната империя”. Нейното производство ще започне някъде през лятото, но дискусиите вече започнаха.  Независимо от това веднага се вижда едно доста голямо сходство с Dehler 34 от 2007 г. И това никак не е случайно: И двете лодки са дело на известните конструктори Alexander Simonis & Maarten Voogd.
Странното, обаче, е необяснимото за мен показно дистанциране на двамата дизайнери от широката кърма, ниският надводен борд и някои елементи на корпуса, които в последните години станаха абсолютно задължителни, с оглед хидродинамичните качества на ветроходните яхти. Веднага бих искал да поясня: Нямам предвид онзи свръхширок транец и екстремно нисък надводен борд, така характерен за
Far East 33. Една доста семпла и непретенциозна обща концепция.
Ахтеркабината е отделена с преградна стена, но форпика е отворен. Останалите компоненти на подпалубното пространство имат доста спартански вид. Несъмнено става дума за един продукт, който е ориентиран към масов потребител, без особени претенции.
състезателните яхти, но все пак (това е доказано вече много отдавна!) скоростта на една ветроходна яхта е функция И от тези два конструктивни елементи. И друго: Никъде не се споменава дори за възможността да се носи генакер - това много ефективно и лесно за управление ветрило. Убеден съм, че някой веднага ще ме репликира, като почне да доказва колко е лесно да се направи онзи „хобот” под, над или до форщевена на лодката и т.н. По тази логика, обаче, и аз бих могъл да кажа, че за един месец ще мога да си направя гафелно стъкмяване, но работата ще излезе съвсем извън контрол. Пък и когато някой си купи нова яхта, едва ли ще има огромното желание да запретне ръкави и да извади кофата с полиестерна смола, втвърдители, ускорители, стъкломат и т.н. А то да беше само това ...
Тази 10 метрова яхта, впрочем, е типичен представител на мъглявото и доста подвеждащо определение „Performance Cruiser”, но аз трудно се хващам на подобна рекламна въдица и предполагам, че специалистите от „Маркетинг и продажби” ще имат доста работа след време.
Конструкторите залагат на един доста голям и врязан в дъното на кокпита (!) щурвал, който придава известен спортен елемент на пръв поглед, но веднага възниква и въпроса за мястото, сигурността и - все пак!, удобствата на рулевия. Прекалено големият щурвал не дава никаква оперативна свобода на този, който кара лодката и особено що се отнася до настройката на платната. Винчовете са прекалено далеч от рулевия и това води до извода, че екипажът на тази яхта трябва да се състои от поне двама души, ако човек би искал да плава за кеф, а не да си къса нервите.
Един елегантен румпел с удължител би свършил много по-добра работа и би дал много по-голям простор  на рулевия, както и възможност за самотни плавания. Много по-близо си до винчовете, можеш да лашнеш спокойно геноата, да убереш другия шкот, да отпуснеш/натегнеш грота и в това време разпорката на румпела, примерно казано, е непрекъснато пред (до) тебе, придържайки я с крака евентуално. Говоря за случаите, когато плаваш сам. Всичко това би могло да се избегне, ако пред този огромен щурвал се монтира един единствен и по-голям винч и ситуацията ще бъде овладяна. Тази технология се прилага вече много отдавна за  лодки от този размер, както и за много по-големите, естествено.
Яхтата разполага с дълбок рул, L - образен кил и изчистена от всякакви модни „аксесоари” палуба, което ще облекчи безспорно работата по палубата от мидела напред. За подпалубното пространство би могло да се каже само, че навява доста спартански помисли с този отворен форпик,  микроскопичен камбуз, възтесничък входен люк, едва загатната навигационна маса, труден за обсъждане облицовачен материал и пр. и пр.
Всичко това води до извода, че конструкторите са имали за цел яхтата да не бъде оскъпена много, като в същото време разполага с всичко необходимо за едно спокойно и сигурно плаване. Тази концепция е разбираема, но се опасявам, че няма да бъде лесно реализуема в условията на изключително претенциозния европейски и американски пазар. Дори  едно бегло „надникване” в сегмента на 10-метровите яхти, произвеждани в „Стария свят” доказва по безспорен начин моето скромно мнение по този въпрос.
Яхтата е построена на вакуумно-инфузионния принцип с епоксидни смоли, което води до доста голямо намаляване на общото тегло на корпуса и палубата. Общото тегло от 3,9 тона заедно с баласта, разбира се, е едно добро постижение за този размер яхта. От обзавеждането, както вече споменах, са спестени също така доста подробности и остава само да се надяваме, че първите тестове в реални условия ще дадат задоволителни резултати.

КРАТКИ  ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
1. Дължина: 10м.
2. Дължина на водолинията: 9,18 м. И тук се забелязва едно „бягство” от съвременните тенденции. Форщевенът на новите модерни яхти е почти отвесен и за това има много причини, като най-важната е, че водолинията се удължава, а с това се увеличава и скоростта! Увеличава се и обемът на подпалубното пространство, в което трябва да се цени всеки кубически милиметър.
3. Широчина: 3,33 м.
4. Газене: 2,00 м.
5. Тегло: 3,9 тона. Теглото за този размер е повече от доро.
6. Ветрилна площ (на бейдевинд) - 58,8 кв. м.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”