:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
„АБУ ДАБИ“ СПЕЧЕЛИ КРАЛСКИЯ ЕТАП
Действително е „кралски“ този етап от Оукланд до Бразилия през нос Хорн! Така поне го наричат всички, които имат нещо общо с тази регата, а те знаят много добре за какво иде реч.
А тази година етапът беше особено тежък, като се има предвид, че през цялото време яхтите плаваха в изключително усложнени условия и със сила на вятъра между 25 и 50 м/сек. Никой от организаторите не беше очаквал периферните зони на урагана „Пам“ да влошат до такава степен обстановката в тази част на Океана. Допълнителни трудности създадоха и много високите разбъркани вълни, които всъщност се оказаха най-голямото препятствие за тези лодки с екстремно нисък надводен борд. Но всички, с изключение на китайската яхта, се справиха отлично с тези огромни предизвикателства, и пристигнаха благополучно в Бразилия.
Яхтата - победителка „Абу Даби“, малко преди финала в Itajai.
Радостта на победителите е изписана по лицата им. И има защо!
Посрещането на женския екипаж на шведската яхта малко след финала. Този екипаж е истинска гордост за цялата им прекрасна страна.
Трябва, впрочем, да се отдаде заслуженото и на екипажа на китайската яхта „Донгфенг“, която въпреки тежката авария със счупената си мачта, успя да доплава до „края на света“, наричан още Ушуая. 
Но най-големи адмирации заслужава напълно женският шведски екипаж от „SCA“! Храбрите и всеотдайни потомки на викингите бяха преследвани още от самото начало след Оукланд от редица неволи, които ги забавиха с цели два дни на финала. Шест дни след старта в Нова Зеландия ги застига шквал със сила около 50 м/сек, в резултат на който се чупи ролрифът на огромния генакер, наричан още Code Zero, чупи се и част от фитинга на топа на мачтата, целият ликпаз на форщага е изтръгнат от щага, къса се фалът и шкотът на огромното платно и то пада във водата. Веднага се получава ефектът на плаващата котва, яхтата забавя рязко ход, започва да крени застрашително на левия и на десния борд, в резултат на което (никое зло не идва само!) се чупят и няколко лати на грота, и веднага се налага цялото ветрило да бъде свалено. Добре, че една от дамите успява светкавично да отреже останките от заплелите се въжета около релинги, мачта и кой знае още къде по яхтата. 
Междувременно генакерът вече е „отписан“ (струва, впрочем, колкото тристаен апартамент в „Гръцката махала“ във Варна ...), и на практика лодката остава без основен „двигател“ при определени курсове. Това се оказва фатално десетина дни по-късно, когато ветровата обстановка изисква именно това ветрило! И тогава екипажът не успява да навакса закъснението ...
Нещо повече - два дни по-късно цялата електроника на борда отказва и дамите плават „на сляпо“ цели две денонощия. Но момичетата от екипажа не са от тази категория жени, които лесно се отказват и успяват да включат отново системите на борда. Но ... неудачите продължават. Някъде пред бразилските брегове - през нощта, разбира се! - лодката се блъска три пъти (!) в плаващи предмети, в резултат на което се поврежда частично и рулевото устройство. Какъв малшанс за тези храбри момичета!
Но въпреки всички несгоди по време на етапа, яхтата пристига на финала, макар и с огромно закъснение от цели две денонощия! А останалите яхти пресичат финалната линия в Бразилия с разлика от 40 - 50 минути между първата и четвъртата лодка ... При обща дължина на дистанцията от 6650 мили! Невероятно майсторство и себеотрицание!
Както казва г-жа Дейвис от екипажа на „SCA“: „... Боже, колко много ни трябваше загубеното платно и то точно в последните дни от етапа! Но в крайна сметка целта ни беше да пристигнем. Само да пристигнем!“
И пристигнаха, слава Богу, тези храбри момичета живи и здрави на финала, и бяха посрещнати по достойнство от многохилядната публика и от екипажите на останалите яхти!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Снимки: Неуморимият и пълен с идеи фотограф, г-н Санчес.