:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ГОРА ОТ МАЧТИ НА БОДЕНСКОТО ЕЗЕРО
Читателите вероятно ще си помислят, че съм пропуснал неволно да сложа кавички пред и зад някои думи в заглавието. Това, обаче, не е така. Пропуснах ги - признавам! - съвсем умишлено, макар и в разрез с някои правила на граматиката. Чудих се известно време как да подходя, но после реших, че в една гора може да има не само борови, дъбови и ясенови дървета, но и такива от стъклопластика, алуминий и карбон, и с това реших проблема.
А точно такъв беше случаят вчера, събота, 09.05., когато се откри яхтеното изложение Ultramarin Boatshow в един от клубовете на градчето Кресброн - Горен. В същото време трябва да споделя съвсем безпристрастно, че водата в голямото езеро действително има цвят на ултрамарин, годна е за пиене директно от езерото (!) и че пред, зад, под и върху кейовете на клуба няма дори ... прашинка. И това не е заради откриването на изложението,
Ето я тази гора от мачти! Пак не слагам кавички ... Не съм ли прав, моля?
Тримаранът Dragonfly 25 на ход. Много добро поведение при всички ветрови режими и лесен за управление.
повярвайте ми. Такова е състоянието на околната среда през всички дни на годината, независимо от броя на посетителите, степента на натоварване на яхтклуба, където годишно се провеждат над 100 (!) регати и атмосферните условия. По този повод се сетих за един виц от (не)далечното ни минало, който почваше с въпроса, кой е най-големият враг на комунизма. Отговорът е  лаконичен: „КапитализЪмът и четирите годишни времена”.
Изложението в марината Meichlet + Mohr е ежегодно явление по тези земи и водоеми и се отличава, съвсем общо казано, с две неща: входът е безплатен и става дума предимно за малки ветроходни и моторни съдове, достъпни за слоеве на обществото, които са под средното ниво на покупателна способност. Това, естествено, е много условно понятие и не би трябвало да се сравнява с някои други страни, членки на ЕС. Едното с другото няма абсолютно общо ... Но хората са помислили и за това. Щом ще гледаш лодки до десетина метра, които минават за малки ... входът е безплатен. Който отиде на изложението в Дюселдорф, ще разбере веднага разликата.
Най-интересните предложения на това яхтено изложение тази година се ограничават в размерите си до около 9,5 - 10 метра дължина, като на първо място бих искал да спомена новият шлагер на баварците - Bavaria Easy 9,7. Става дума за един по-опростен откъм оборудване и подпалубно оформяне вариант на известния модел Cruiser 33. Нищо не й липсва на тази прекрасна лодка, дори звучи много свежо след като е „поизчистена“ от разни финтифлюшки, но пък е доста по-евтина и видимо по-лесна за управление. Това, впрочем, е вече доста осезаем тренд на световния яхтен пазар - по опростени и по-функционални модели.
Много погледи привлича и новото творение на фирма Multihull Sailing със своя Dragonfly 25, един тримаран, който ще донесе - убеден съм в това! - много слава и признание на своите създатели. Изящните линии на корпуса и палубата, относително ниският надводен борд и невероятно луксозното и пищно подпалубно оборудване просто грабват вниманието на иначе доста претенциозната публика. Много е трудно да избереш нещо красиво, когато е пълно с подобни изделия, независимо дали става дума за яхта или за дървена маса с четири крака.
Не мога да пропусна и малката полска (!) крейсерска яхтичка Vico 21 S, която привлече вниманието на начинаещи и напреднали яхтсмени на един от кейовете в марината. С дължина само 6,5 метра, полските яхтостроители са успели да направят цяло чудо. Четири самостоятелни койки, прекрасна сгъваема масичка в средата под мачтата и съвсем отделно „мокро“ помещение. Какво повече? Към това трябва да добавя и прекрасната изработка на корпуса и палубата от стъклопластика и много рационалното подреждане на палубното оборудване. Винаги съм бил на мнение, че „голямата яхта” не е голямата яхта! „Голямата яхта“ е всъщност  МАЛКАТА  яхта. Там се вижда кой знае и кой може.
А на Боденското езеро има достатъчно много примери в това отношение. Но пък съществува и друг проблем - започва т.н. „мъка на избора“.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“