:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ХОЛАНДСКАТА АЛУМИНИЕВА МЕЧТА
Който от „разбиращите материята“ чуе името Bestevaer се хваща за сърцето и започва да си мисли за безкрайни плавания, изгреви и залези на безлюдни острови и ... завистливи погледи в яхтклубовете. Е, нека да не е точно завист, но във всички случаи ще бъде една точна професионална преценка на майсторството, прецизността и филигранното изпълнение на проектите на холандската фирма KM Jachtbuilders. Интересното в случая е, че до този момент фирмата произвеждаше яхти с размери от 46 до 75 (!) фута само по поръчка за компетентни и можещи да си позволят този лукс клиенти.
От известно време, обаче, нещата се промениха и ръководството взе решение да се премине към серийно производство на модела 45 ST Pure. Всичко това става с активната помощ на известното конструкторско бюро Dykstra Naval Architects, начело, разбира се, с известния по цял свят Жерар Дикстра. Това коопериране доказва за сетен път народната мъдрост, че събереш ли се с когото трябва, става каквото трябва. Останалото е само празни приказки на мегдана, но малцина го разбират.
Новата (стара) концепция на 45 - футовата яхта се предлага на пазара с твърди спесификации, ясно дефинирана ценова листа и с ограничени опции за вътрешното обзавеждане и оборудване. Тези похвати на фирмата са разбираеми и се прилагат от всички останали яхтостроители, щом стане реч за серийно производство.
Яхтата е изработена изцяло от алуминий, облоскулеста (!), като алимуниевите листове и детайли са заварени със завидна прецизност и „чистота“ на шева. Много се знае и много е говорено за трудностите при обработката на специалните алуминиеви сплави и за това са нужни (само) две неща: високотехнологично оборудване и високообразовани специалисти.
Много характерна особеност за тази яхта, създадена за плавания в тежки условия, е т.н. от хората там „пилотска рубка“, която позволява кръгово наблюдение от страна на екипажа при всякакви метеоусловия. Тази концепция не се променя, независимо от желанията на клиентите и се смята за запазена марка на фирмата. Лично аз мисля, че това решение е много функционално, независимо от това, в кой район на Световния океан се намира яхтата с нейния екипаж.
Друга характерна особеност на яхтата е наличието само и единствено на румпел. Щурвал не е предвиден дори и при специалните поръчки. Убеден съм, че мнозина няма да са съгласни с тази концепция, но тя има дълбок смисъл. Яхтсмените в тази част на света, които си поръчват точно тази яхта, нямат състезателни увлечения, а искат само да плават, да плават и пак да плават и то точно така, както са го правили стотици години техните предци. И го правят много.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Дължина: 14,45 м.
Дължина по водолинията: 13,00 м.
Широчина: 4,05 м.
Тегло: 14 тона
Газене: 2,15 - 2,95 м. (хидравлика).
Грот:  60 кв. м.
Генуа: 45 кв. м. Останалите ветрила - според кесията ...
Двигател: „Янмар” - 45 к.с.
Горивни танкове: 2 по 290 л.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „ Морски вестник“
Ескизът на тази яхта е прекалено скандинавски, за да бъде сбъркан с нещо друго - „пилотската рубка“, ниските изчистени линии на надстройката и подчертаните кърмови свеси за запазената марка на тази фирма. Килът се предлага с две модификации.
Изключително функционално подпалубно разпределение. Липсват всякакви модни тенденции, като се акцентира само върху уюта и спокойствието на екипажа.