:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ТЕЖКИ ПРИСЪДИ ЗА КОМАНДНИЯ СЪСТАВ НА
ФЕРИБОТА „SEWOL”

Тази сутрин, 11.11.2014 г., южнокорейските медии оповестиха, че на част от командния състав на потъналия ферибот са наложени изключително тежки присъди.
В резултат на тежката авария загинаха 300 души, предимно ученици, пътуващи за летен лагер. Капитанът беше един от първите, които напуснаха кораба на 26 април 2014 г. Това предизвика вълна от небивало възмущение и се стигна до много сериозни протести в страната.
Съдебният състав в град Kwangju осъди капитанът на 36 години лишаване от свобода, което на практика означава доживотен затвор, тъй като той в момента е на 69 години. Още трима души от командния състав получиха наказания в размер съответно на 15, 20 и 30 г. лишаване от свобода.
Малко преди обявяването на присъдите южнокорейското Министерство по океански дейности оповести, че прекратява спасителните дейности по издирването на последните 9 пасажери на ферибота.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Усилията на спасителните екипи останаха без особен резултат. Според южнокорейските власти спасителната операция е започнала много късно.
Минути преди произнасянето на присъдата.