:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
АВАРИЯТА, ПРИЧИНИТЕ, ИЗВОДИТЕ
Цели три седмици датската супер-яхта Volvo Ocean 65 „Vestas Wind” прекара върху камъните на атола St. Brandon, южно от остров Мавриций в Индийския океан, преди да бъде снета от рифа, качена на контейнеровоз и откарана за експертиза, оценка на щетите и ремонт.
Самата авария се случи на 29 ноември 2014 г. и всички, които следят грандиозната регата - включително и екипажът на яхтата, - останаха крайно изненадани от случилото се.
Според мнението на експертната комисия, свикана незабавно след това крайно безрадостно събитие, аварията се дължи на груба навигационна  грешка. Според мнението и на самият навигатор (имена не споменавам от  коректност и огромно съпричастие към целия екипаж на яхтата, случилото се е в резултат на хроничната преумора на всички, заети с управлението на лодката и - вероятно, - от неволно докосване на компютрите на борда, довело до промяна на мащаба на картите, при което рифовете в региона просто са „изчезнали” от екрана. Екипажът, разбира се, е имал на разположение и карти на хартиен носител, но ...
Както и да е, случилото се не може да се върне назад, а сега пред организаторите и спонсорите стои огромната дилема, дали е възможно тежко повредената яхта да бъде ремонтирана и тя да продължи регатата по-късно през пролетта, или да се откажат окончателно от участието си в нея.
Най-важното в случая е, че никой - слава Богу! - не пострада при аварията, голяма част от ценното оборудване на яхтата беше спасено още преди  вдигането на яхтата, като екипажът отново прояви хладнокръвие и твърда решителност всичко да бъде направено, както трябва в този труден за всички момент.
Според скромното ми мнение изводът може да бъде само един: това може да се случи на всеки и никой, дори и най-големите професионалисти, не би трябвало да подценяват и най-малката на пръв поглед ситуация в Океана.
Предлагам на читателите на „Морски вестник” някои от снимките, правени непосредствено след аварията.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: VOR
Плавниковият кил е освободен от булба с тегло от 1,7 тона, което улесни много вдигането на яхтата на контейнеровоза. Виждат се ясно пораженията по лодката и особено в кърмовата й част. Цялото рулево устройство е напълно унищожено.
Сапанираната яхта ще бъде укрепена на палубата и превозена с контейнеровоза за оглед, оценка на щетите и евентуален ремонт. Крайно нелицеприятни са тези снимки, но такава  е действителността. Дано никога повече не се случват подобни произшествия по време на регатата.
С оксижен е свален булбът на пострадалата яхта на самия риф. За голямо щастие на всички времето беше отлично по време на цялата спасителна операция!
От кърмата не е останало почти нищо. Цяло щастие е, че никой от екипажа не пострада при тази изключително тежка авария.