:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЗАГИНА ВЕТРОХОДНА ЛЕГЕНДА
Наричаха я „Малката годеница на Атлантика“

През 1990 г. Florence Arthud, Бог да я прости, спечели изключително трудната трансатлантическа регата за самотници „Пътя на рома” на борда на своя 20-метров тримаран „Pierre 1 er”, учудвайки цялата световна общественост със своята непоколебимост, желязна дисциплина и високо майсторство.
Във Франция тя бе чествана като герой и това не е случайно. Безброй успешни участия в престижни океански регати и самотни плавания я превърнаха в икона на Световния яхтинг. Още през 1981 г. тя спечели второто място на известната по онова време регата „Two Star” в класа на еднокорпусните яхти. От този момент тя е неизменно водеща фигура във френския и световен яхтинг.
Но Съдбата, както обикновено, е имала друго предвид. Било й е писано на тази храбра и талантлива жена да загине не във водата или върху камъните на подводен риф, а именно във въздуха, който пък от своя страна - най-общо казано, - е основната двигателна сила в яхтинга.
Както съобщиха световните средства за масова информация, преди броени дни в Аржентина в резултат на сблъсък във въздуха между два хеликоптера, загинаха световноизвестни спортисти, между които и г-жа Arthud.
Вечна им памет на всички загинали!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Г-жа Arthud на борда на тримарана „Pierre 1 er“ след победния финал на регатата „Пътят на рома“ през 1990 г.
Тази снимка е направена непосредствено след победата й в регатата „Пътят на рома“ през 1990 г. Уморена, но и много щастлива!