:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ВЕЛИКИЯТ ДЕНИС КОНЪР НАВЪРШИ 70 ГОДИНИ!
Старата стомана и старата любов ръжда не хващат. Звучи като изтъркано клише и действително щеше да бъде такова, ако не ставаше дума за една  от най-известните фигури на световния яхтинг.
За този изключителен яхтсмен е написано вече всичко. Преди доста години дори списание „TIME”  публикува на корицата неговата снимка, придружена от ласкави суперлативи. Денис Конър е един от националните герои на САЩ и се ползва с изключително уважение в тази страна. Ще спомена тук само един от незабравимите моменти на неговата блестяща професионална кариера.
През 1983 г. в Нюпорт се провежда поредното състезание за Купата на Америка – събитие, което се очаква от цялата страна с огромно нетърпение и възторг. И точно тук, пред огромната родна публика, Конър заедно със своя екипаж губи по един особено драматичен начин от австралийската яхта. Бароковата „кана”, както наричат огромната купа, преминава след цели 132 години в ръцете на „врага”. Това е огромна лична драма за Конър и за всички американци. Австралия ликува, празниците продължават седмици наред, има дори предложение денят на победата над американците да бъде обявен за национален празник на страната.
Но Денис Конър не се отчайва, въпреки че преживява тежка криза. Започва трескава подготовка с новата суперяхта „Stars & Stripes” и четири години по-късно той си го връща тъпкано на австралийците и то в техни води! В акваторията на Fremantle той ги побеждава безапелационно и връща Купата обратно в Америка. По този повод президентът Рейгън лично го приема в Белия дом. Преди това кортежът преминава под дъжд от конфети по Бродуей, като стотици хиляди американци го приветстват като национален герой.
Но тази победа не е случаен епизод от главоломната ветроходна кариера на Денис Конър. Вероятно малцина вече си спомнят, че той е носител на бронзовия медал от Олимпийските игри през 1976 г. в клас „Темпест”, два пъти световен шампион в клас „Звезда” и цели четири пъти (!) победител в състезанието SORS (Southern Ocean Racing Circuit). Два пъти става победител и в Congressional Cup Matchrace.

И сега, цели 25 години по-късно, в Newport, Rhode Island, един от култовите центрове на световното ветроходство, само преди броени дни се събра отново елитът на световното ветроходство, за да участва в едно неописуемо състезание с яхти от т.н. клас „дванайсетици”, някои от които строени преди около 50 години. Там трябваше да бъде определен шампионът на Северна Америка в три класа:
1.Клас Grand Prix , който е строен специално за последното състезание през 1987 г.
2.Клас Modern, строен между 1974 и 1983 година, и
3.Клас  Traditional – тези яхти са пуснати на вода в периода между 1958 и 1970 година.
Легендарната, впрочем, „Stars & Stripes “, с която Конър спечели най-голямата си слава, плава от 1987 г.насам в района на Карибите и може да бъде чартирана от по-опитни яхтсмени и да взема участие в локални регати. Тази славна яхта все още не е загубила своето очарование и елегантност, въпреки пределната си възраст. Но този път Денис Конър не избра своята любима яхта, а се качи на „Kiwi Magic“, с която през 1987 г. младият тогава Chris Dickson очарова цялата конкуренция. Тогава някой нарече на шега изработената изцяло от стъклопластика  яхта „Plastic Fantastic“ и така си остана и до ден днешен... Как се променят нещата само за някакви си 30 години. Днес тези яхти, които са построени по традиционния начин от стъклопластика, не представляват вече интерес за никого и са абсолютно неконкурентоспособни. С изключение, разбира се, на някои страни, които от лоялност не бих искал да спомена.
И  точно тук в Нюпорт, където през паметната 1983 г. Конър  отстъпи победата на австралийците, той събра отново някои от „старите кучета” , между които и тактика Tom Whidden. Събра момчетата си Конър и победи в седем от общо осемте гонки! Не му попречиха нито годините, нито доста по-младите и нахъсени екипажи от другите яхти в регатата.
„Яхтите бяха много добре подготвени, почти еднакво бързи и който успя да стартира добре, нямаше настигане. Пък и ние знаем много добре как да останем на челна позииция”, каза след  регатата Конър. Въобще не се съмнявам в казаното от него!
В генералното класиране победи Денис Уилямс само с две точки преднина пред Денис Конър, но и с около 30 години разлика във възрастта...
След това състезание Американската федерация по ветроходство избра единодушно Денис Конър за най-добрия ветроходец на САЩ, като го нарече „Най-великият” от всички 64 яхтсмени, подбрани по специални критерии измежду най-добрите в страната.
Денис Конър и „Kiwi Magic” начело на регатата.
„Старите кучета”  Tom Whidden и Dennis Conner.
Традиционният клас с „Columbia” (вляво на снимката) и „American Eagle”.
Отново заедно: (от ляво на дясно) T. Whidden , Ted Turner, Gary Jobson и неостаряващият и вечно усмихнат „Mr. America`s  Cup“ – Денис Конър!
Националният герой на САЩ  - Денис Конър на корицата на списание „TIME”.
Президентът на САЩ - Роналд Рейгън позира с Купата на Америка и Денис Конър в Белия дом.
Ето и резултатите от самото Генерално класиране в трите класа на тази регата:
Grand Prix
KZ-7 (Kiwi Magic) ~ KZ7, Dennis Conner, San Diego, Calif.1-1-2-1-1-1-1, 9
KZ-5 ~ KZ5, Kip Curren, Newport, R.I. 3-2-1-3-2-3-2-3, 19
USA ~ US 61, Andy MacGowan/James Heckman, Middletown, R.I./Washington, D.C., 2-3-3-2-3-2-3-2, 20
Modern
Victory '83 ~ K 21, Dennis Williams, Hobe Sound, Fla., 1-1-1-1-1-1-1-1, 8
Courageous ~ US 26, Ralph Isham (New York, N.Y.)/Alex Aursberg (Newport, R.I), 2-2-3-2-3-3-2-2, 19
Intrepid ~ US 22, Jack Curtin, New York, N.Y., 3-3-2-3-2-2-3-3, 21
Traditional
Columbia ~ US 16, Alain Hanover, Weston, Mass. 1-1-1-2-1-1-2-2, 11
American Eagle/Hope for the Warriors ~ US 21, Ted Turner, Atlanta, Ga. 2-2-2-1-2-2-1-1, 13
Георги НИКЛЕВ
Снимки: C. A. Santos