:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 РЕГАТАТА VOLVO OCEAN  RACE. КАКВО ПОВЕЧЕ?
Има какво! Победата във Volvo Ocean Race!
Най-хубавото нещо е да си победител! Особено в тази регата! Тук не се участва само „заради самото участие”. Огромните средства, вложени в проектирането и постройката  на супертехнологичните яхти и оборудване, както и регламентът на регатата изключват всякаква възможност в нея да участват случайни хора. Само най-добрите от професионалните яхтсмени, доказали многократно своите възможности, биха имали шанс да бъдат поканени в екипажите. Това е напълно разбираемо, тъй като в това състезание не става дума за ПАРИ, а за изключително МНОГО ПАРИ и никой от спонсорите не би искал да рискува с непроверени хора.
Тук важи с пълна сила поговорката: „Първият печели, вторият губи, останалите нямат никакво значение!” Известно значение имат все пак и рекламите по корпусите и ветрилата на яхтите, но това си е в реда на нещата. Нещата отиват дори много, много по-далеч - ако ги нямаше рекламите, т.е. спонсорите, нямаше да я има и регатата.
Редното е в такива случаи да се започне от самото начало, но аз не обичам шаблоните, клишетата и традиционните форми, които ни преследват на всяка крачка и ще  покажа първо П О Б Е Д А Т А  И  ПОБЕДИТЕЛИТЕ !
Погледнете усмихнатите и щастливи лица на този екипаж! Това са победителите от испанската яхта „TELEFONICA”! Пак ще се повторя - тях ще ги помнят винаги, защото са ПЪРВИ! Просто и ясно. Класиралите се на второ място са също прекрасни яхтсмени, дори на моменти и по-добри, но сега са втори. Това е положението. Забравени са хилядите проплавани мили на ръба на човешките възможности и тези на яхтата, спартанските условия за живот, постоянните заплахи от пиратски нападения ...

На професионалните екипажи им предстои нелеката задача да устояват на температури от минус 15 градуса до плюс 40 градуса, вълни с височина от 20 метра и скорост на вятъра от 110 и повече километра. Някои от етапите са с продължителност до 3 седмици без почивка, което изисква максимална концентрация на целия екипаж.
Но не природните сили са най-големият противник на екипажите и техните суперскъпи яхти. В Малакският проток пред Индонезия например дебнат безброй малки и по-големи бързоходни плавателни съдове на безскруполните пирати, кръстосвайки непрекъснато пътя на регатата. И за жалост това не са единствените опасни райони в Световния океан.

НАЧАЛОТО ...
Девет месеца в открито море, пет океана и шест смели всеотдайни екипажа на път към желаната от всички Победа !
Това е една от най-суровите регати в света и се провежда на всеки три години. Най-добрите професионалисти в света тръгват със своите суперяхти от  Аликанте - Испания, през Южна Африка, Дубай, Китай - новата спирка на спонсорите, Нова Зеландия, Бразилия, Флорида, Португалия и финала в Ирландия. Около 45 000 километра е цялото разстояние от старта до финала ...
След нос Добра Надежда на път за Абу Даби започва и един от най-тежките етапи от регатата. Особено голяма опасност представляват водите около Сомалия и южната част на Арабския полуостров. Пиратите знаят, че на борда на подобна яхта няма нито злато, нито диаманти, но екипажите са изложени пряко на опасността да бъдат отвлечени с цел откуп. Виждайки името на богатия спонсор на ветрилата или корпуса на яхтата, те атакуват директно и безмилостно.Тези обстоятелства принудиха организаторите да вземат едно много странно, но крайно необходимо решение в цялата история на това състезание. Една част от регатата премина при пълно „радио и телевизионно мълчание”, далеч от обсега на радарите и всички останали комуникационни системи. Яхтите бяха пренесени с кораб на няколкостотин мили в неизвестна посока, пуснати отново на вода и регатата продължи отново „по живо - по здраво”.
Уникална в световната практика операция! И всичко това с цел да се запази живота и здравето на екипажите, разбира се!
Подобно нещо се получи и при едно друго изключително тежко състезание - ралито Париж - Дакар, където организаторите бяха принудени да го преместят на друг континент (!), за да опазят участниците от набезите на пирати (в този случай - бандити!) и недоброжелатели. Явно е, че Африка по суша и море не е най-гостоприемното място на  тази земя.
В тази връзка шкиперът на „Пума” - Кен Рийд, каза много правилно: „Понякога реалният свят пресича пътя на нашата малка и скромна регата. Това са неизбежни неща и ние трябва да се съобразяваме с тях. Такъв е животът”.
Ръководството на регата превърна товарният кораб „Happy Diamond”, с който бяха пренесени яхтите на „скришното” място, в крепост. Освен всичко друго, то и целият корпус на плавателния съд беше обвит с бодлива тел ...
Боже, в какъв свят живеем !
Няма да се спирам на рекламната страна на това състезание. Маркетинговите стратегии на спонсорите не са предмет на коментари на този материал. Тези, които биха искали да разберат повече по този въпрос, биха могли да прочетат имената на спонсорите по ветрилата на яхтите, да потърсят в интернет и да разберат за какво става дума. Пък то няма и кой знае колко за разбиране. Който плаща - поръчва музиката! Точка.
Сега следва Олимпиадата! Една част от екипажите ще участват, разбира се и там! Вече чакам с нетърпение да почнат гонките!
Георги НИКЛЕВ,
Снимки: „Die JACHT”
Георги Никлев
В средата на снимката е шкиперът на „Telefonica” - Мартинес, който е сравняван вече с футболиста от „Барселона” - Меси!  Както каза по този повод един германски журналист, тези две велики личности в спорта са поставили нови критерии за успеха, по които би трябвало да се равняват останалите! Добронамерени, скромни и винаги усмихнати хора! Винаги готови да помогнат, без завист, злоба и користни чувства. Като ги сравнявам тези хора с други представители на човешкия род от едни други страни, имам чувството, че учените са пропуснали някои подробности при определянето на видовете...
Метри преди финала за френската яхта „GROUPAMA”! Разликата между тях и испанската яхта на финала е само 1 час и 47 минути! Невероятно, като се има предвид, че последният етап е бил „само” 3000 мили !
„Трябваше непрекъснато да лавираме” - разказва шкиперът Франк Камас, - „през последните 48 часа се наложи да направим над 25 поворота, а това „упражнение” с яхта като „Volvo Open 70” е една много уморителна работа, повярвайте ми!”
Яхтата „Groupama” в това издание на регатата беше всъщност единствената, която успя да окаже съпротива на испанците. На преден план е шкиперът Франк Камас - изморен до крайност, но много щастлив и усмихнат както винаги!
Тържественото посрещане в Китай! За първи път етап от регатата завършва в китайско пристанище. Много далновидно спонсорите на състезанието са решили да представят по този уникален начин продуктите на Стария свят. Както е видно от огромното мнозинство - жителите на „Поднебесната” империя посрещат с радост и охота яхтените екипажи.
Дано са успели момчетата да си приберат спинакера … Той не е „много” скъп - струва малко повече от луксозен мезонет в Гръцката махала на Варна …
На добър час!
Една „PUMA”, погледната от последната красспица.
Товарният кораб „Happy Diamond” (MO 9551947), с който бяха пренесени яхтите на „скришното” място. Снимка: https://www.shipspotting.com