:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ЗАПОЧНА И ЧЕТВЪРТИЯТ ЕТАП
Гледайки с нескрито възхищение маршрута на четвъртата гонка, се сетих за един безобиден лаф на буля Жековица, дето казала на мъжа си да се облече хубаво, да си вземе хлебец и лучец за из път, щото до другото село било почти половината свят. И защо пък да не е половината? Пък и нали в крайна сметка всичко е на базата на сравнението и на хорските представи за действителните мащаби на дадено събитие. Това е и част от красотата на нашия живот, без да броим лошите моменти и без да се притесняваме излишно за глупостите на околните. Всеки си има в крайна сметка свой хоризонт на събитията и се съобразява с него, за добро или за лошо.
Като погледне човек маршрута на четвъртата гонка от това грандиозно ветроходно състезание, може спокойно да си помисли, че става дума действително за половината свят. При това само на ветрила, на относително малък съд, далеч от логистика и чужда помощ. Това е то базата на сравнението, мисля си аз.
И тръгнаха, значи, останалите само шест яхти от китайското пристанище Саня за прекрасния Оукланд в Нова Зеландия. Преди началото, обаче, китайското ръководство успя скоропостижно да смени шкипера на своята яхта, въпреки че Dongfeng пристигна първа в Саня миналия етап и то с доста голяма преднина пред  втората лодка. Но вероятно са се появили първите признаци на „умора на материала“ или е имало някакви различия в мненията относно тактиката за плаването до Нова Зеландия. Каквито и да са били причините, смяната вече е факт, пък и новият шкипер доказа незабавно качествата си, като спечели убедително Inport - Race - ът в акваторията на Саня преди старта на четвъртата гонка. Това е добро начало за китайците, които претендират дори за първото място в генералното класиране след ... много седмици.
Дано да успеят да задържат мястото си на подиума, въпреки че на борда има и двама „новобранци“- китайци, но пък от друга страна същите са успели все пак малко да се поотракат в яхтинга по време на предишната гонка до Китай.
Нека да пожелаем на всички безаварийно плаване и добро здраве!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Снимки: VOR
Шестте яхти напускат вкупом китайското пристанище Саня и тръгват „надолу“ към прекрасната Нова Зеландия.
Това е пътят на четвъртата гонка. Честити са онези, които ще видят всички тези прелести!