:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - ПОРЕДНИЯТ ЕТАП ЗАВЪРШИ
С ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА ЗА GROUPAMA

Най-сетне френският екипаж стъпи на най-горното стъпало на подиума!
И то по такъв драматичен и пълен с неизвестности до последната секунда  начин! След 19 дни и 15 часа, в събота – 10 март т. г., малко преди полунощ местно време френската яхта пресече финалната линия в Оукланд. След повече от 5200 морски мили битка с бурното море и с доста голяма пробойна в носовата част на яхтата!
Разказва Мартин Крите от екипажа на Groupama: „Малко преди финала усетихме, че носът на яхтата „занася” на една страна и имаме сериозен проблем с управлението. Отворихме носовата водонепроницаема преграда и установихме с ужас, че предната част е пълна с вода и положението е много сложно. С големи усилия и подръчни средства успяхме да запушим пробойната и се хвърлихме на помпите, защото водата беше много. Всички помпи и всички кофи на борда влязоха в употреба и успяхме да свалим нивото на водата след няколко часа непрекъсната работа.”
По-късно се установява, че корпусът в областта на носовата част е започнал да се деламинира в резултат на непрекъснатото блъскане във вълните. Подобни дефекти в корпус и палуба биха могли да доведат до много сериозни последствия, особено в условията на много бурното море и огромните вълни. Слава Богу, всичко приключва без допълнителни произшествия за екипажа и яхтата!
Втора пресича Puma и само на 48 минути след нея – Telefonica!
Екипажът на Telefonica грабва третото място в този етап на – забележете! – една минута и половина пред новозеландската Camper! Деветдесет секунди  на 5200 морски мили разстояние! Не са нужни никакви коментари повече!
Един час по-късно в пристанището влиза и Abu Dhabi, следвана от Sanja само на 20 минути…
Ще си позволя само да добавя, че и на днешно време има „железни” моряци, въпреки че яхтите не са дървени ... Те са с огромна воля за победа и с непоколебима вяра в своя екипаж!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Ian ROMAN/VOR
Финалът на френската яхта на фона на нощния Оукланд.
Пробойната в носовата част на Groupama. Тази тежка авария ще предизвика много дискусии относно сигурността на яхтите и технологиите на производство. Стремежът към максимално олекотяване на яхтите се отразява неминуемо на тяхната здравина в тези изключително тежки условия на плаване.