:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВИ НАВИГАЦИОННИ СОФТУЕРНИ ПРОДУКТИ
RAYMARINE вече може да се свързва с ANDROID и IOS
Заявените още през есента на миналата година разработки на фирмата RAYMARINE вече са факт. Новите модели са съвместими с почти всички таблети. Това ще бъде безспорно едно голямо облекчение за всички яхтсмени, ползващи продуктите на фирмата.
В самото начало беше предвидено само ползването на iPad, но по-късно е взето изключително предвидливото решение да бъде предоставен софтуер и за почти всички таблети и смартфони. Съществува дори версия за Kindle Fire.
RAYMARINE предоставя три възможни версии:
Напълно безплатна е версията Rayview, даваща възможност изображенията от плотера да се повторят на таблета или на смартфона. При тази версия не е възможно дистанционното управление!
Пълната версия на RayControl струва около 40 евро, гарантираща дистанционно второ място за управление за всички плотери на RAYMARINE от сериите „E” и „С”. Тази система обаче може да се ползва само на таблети със седем цолови диагонали на екрана.
Около 24 евро струва софтуера за дистанционно управление RayRemote. Той поставя на екрана на смартфона нова клавиатура, чрез която могат да се обслужват най-важните функции на плотера. Интересното в случая е, че RayControl и RayRemote могат да се използват едновременно.
ЕДИНСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИЕ НА СИСТЕМАТА: От съображения за сигурност не е възможно използването на мобилни уреди при карането на АВТОПИЛОТ!
В случай, че смартфонът бъде изпуснат неволно, това би могло да доведе до нежелателна  промяна на курса!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Raymarine
RayView, RayControl и RayRemote свързват плотера на RAYMARINE със смартфон и таблет.
RayControl предлага чрез таблета пълен контрол на плотера, в т.ч. и клавиатура.
Дисцанционното за плотера: RayRemote за смартфон.