:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВОТО „СЛЪНЦЕ” НА ГЕРМАНСКАТА
ОКЕАНОГРАФИЯ

На 5 април 2014 г. германската корабостроителница Meyer Werft в гр. Papenburg спусна на вода поредният научно-изследователски кораб „Sonne”. Предвижда се този съд да замени през 2015 г. старият едноименен  кораб, кой служи вярно вече над 35 години.
Строителството на този впечатляващ във всяко едно отношение кораб започва пред 2012 г. и за кратко време германските корабостроители създават една супермодерна плаваща база. Основната цел на германските учени ще бъдат дълбоководните зони на Тихия и Индийския океан, както и тяхното влияние върху климата на Земята.
Според данните, предоставени от корабостроителницата, корпусът е изграден по начин, който намалява до минимум вибрациите, причинени от външна  или вътрешна „намеса”, с оглед на това да не се пречи на работата на сонарните станции и останалата високочувствителна апаратура на борда.
Екипажът на кораба се състои от 35 висококвалифицирани морски лица, най-общо казано, като освен това са предоставени прекрасни условия за работа и живот и на около 40 души научни работници от океанографските институти и лаборатории на Германия.
Един съвсем повърхностен поглед върху някои основни технически характеристики  на новото германско „Слънце” :
1. Дължина между двата перпендикуляра: 116 м.
2. Широчина: 20,60 м.
3. Обща мощност на двигателите : 6,460 KW.
4. Скорост: 12 възела
5. Газене: 6,40 м.
Само за „протокола” бих искал да добавя, че германската океанографска наука разполага с още 4 (!) кораба от подобен клас.
 
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Доковата камера, в която е построен новият кораб.
Новият модерен изследователски кораб напуска корабостроителницата край Рощок.