:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПОРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА PANERAI CLASSIC
YACHTS CHALLENGE

От 5 до 9 септември т.г. в акваторията на италианския град Imperia се проведе поредната 17-та регата за класически яхти. Повече от 80 исторически яхти взеха участие в този парад на красотата и изключителното майсторство на строителите на тези яхти.
На старта на Vele d`Epoca застанаха около 1000 ветроходци, а на брега повече от 200 000 зрители наблюдаваха с огромен интерес това събитие. Тази статистика всъщност е един от многото критерии и показатели за това, дали един народ може да бъде определен като „морски” или не.
Яхтите бяха разпределени в 4 основни класа, както следва:
1. Vintage - яхти, строени преди 1950 г.
2. Classic - строени между 1950 и 1975 г.
3. Spirit of Tradition - модерни реплики на по-стари лодки.
4. Metric - яхти от няколко разрилчи подкласа (15-,12-,8-, и 6-метрови яхти).
Бяха представени образци от всички периоди на яхтостроенето. Особено впечатление направи яхтата от 15-метровия клас „Tuiga”, собственост на принц Алберт от Монако, която е строена през ... 1909 година! Броени дни преди това състезание „Tuiga” се върна от една друга регата, проведена в Антигуа. Друга забележителност беше „Hispania”, бивша собственост на испанския крал Алфонсо XIII и пусната на вода през още по-далечната 1908 година.
Със своята красота направиха голямо впечатление 40-метровата „Cambria” от 1928 г., 38-метровата „Altair” и „Orion” (40 м.) - и двете суперяхти строени през 1910 г.!
В този Парад на ветрилата взеха участие и голяма част от учебните ветроходи на италианските ВМС. Повечето от тях се бяха върнали преди броени дни от задължителните за всички кадети на Военноморската академия занятия по ветроходство и управление на ветроходни съдове.
Особено впечатление направи на многобройната публика двумачтовият кеч „Eilian”, строен  през 1936 г. За неговото  възстановяване в сегашния му вид са били необходими повече от 40 000 работни часа в корабостроителницата във Viareggio.
Финалът на Regates Royal за 2012 г. ще се състои на 25 септември в Кан, естествено.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: R. Royal
Яхтата „Hispania” по време на регатата. Телевизионен екип пресича курса на яхтата точно под носа й, къса ватерщага на бушприта, в резултат на което се чупи мачтата, а кливерът отлита в морето. Налага се яхтата да прекрати участието си в състезанието.
Яхтата „Tuiga”, строена през далечната 1909 година, но все още в отлично състояние.
През 1908 г. е пусната на вода „Mariska”, която участва до този момент на всички регати.