:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НА 76 ГОДИНИ САМ ОКОЛО СВЕТА!
На 07.12.2013 г. започна самотната обиколка на новозеландеца Стенли Парис. На това място спокойно бих могъл да прекъсна информацията и – убеден съм в това! – никой нямаше да ми се разсърди. Много хора плават в момента самотни по моретата, но никой на тази възраст. При това nonstop! И за 120 дни!
Целите, които си е поставил този огромен и здрав като стомана мъж, са (почти) недостижими дори за хора с около тридесетина година по-млади от него. Живеещият във Флорида предприемач отплава от пристанището на St. Augustine – Florida, но истинското предизвикателство за него започна всъщност от фара St. Davids, намиращ се в източната част на Бермудите. Там ще бъде и финалът на неговото плаване, ако всичко мине благополучно.
Една от целите на Парис е да подобри и рекорда на неговия идол Dodge Morgan, който през 1986 г. обиколи по този маршрут без спиране света за 150 дни на яхтата „American Promise”. Сега, обаче, новозеландецът иска да подобри този рекорд с цели 30 дни, което е напълно възможно, като се има предвид огромната разлика в технологиите при строежа на яхтите, ветрилното стъкмяване и много други фактори. Рекордът на американеца се задържа до 1990 г., което означава, че той е изминал около 25.776 мм със средна скорост от около 7 възела. За времето си това е било една много прилична скорост, докато днес подобно темпо биха могли да подържат голяма част от по-големите круизни яхти. По време на околосветската обиколка на Морган, а и доста след това, никой не си и помисляше дори за отливането на корпус, палуба и всичко останало от въглеродни влакна. Да не говорим за технологиите на изработката в това отношение! Това бяха приоритети единствено на секретните космически технологии и военнопромишления комплекс на няколко свръхсили в света. Две или три фирми правеха опити да произвеждат ветрила с тези материали, но без особен успех и на неописуеми цени.
Сегашната яхта на 76-годишният новозеландец е специално построена за тази цел, съчетавайки една високоскоростна яхта за океански плавания с една голяма „доза” комфорт на оборудването. Разработената от Farr Yacht Design 19 метрова лодка „Kiwiе Spirit” е изработена в яхтостроителницата на Lyman Morse  в щата Maine. Цялата конструкция е съобразена с желанията на г-н Парис, като особено внимание е отделено на защитения кокпит, където яхтсменът може да се чувства удобно при всякакви метеоусловия. Едно много умно и практично решение е и разглобяемото подпалубно обзавеждане, което непосредствено преди старта на обиколката е било оставено на сушата, а то е тежало цели 2 тона.
Първите 864 мм от Флорида до Бермудите са били преплавани за 5 дни, което показва, че поставените пред Парис задачи могат да бъдат изпълнени. Ако всичко мине благополучно, разбира се. Според преценките на конструктора Farr, новозеландецът трябва да използва само около 60 % от възможностите на яхтата, за да успее да обиколи света за 120 дни. Една яхта от клас VOR 70 би сторила това за 75 дни. Правя това сравнение, тъй като Farr е създателят и на тези свръхбързи състезателни машини и той знае много добре какво казва.
Нека пожелаем на г-н Парис и на „Kiwi Spirit” успешно и безаварийно плаване и достоен финал! Хора с подобен дух и физическо присъствие заслужават заслужават това! И Бог да ги пази!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: Jen Edney
По време на една от тренировките с яхтата „Kiwi Spirit”. Вижда се желанието на конструкторите да защитят максимално кокпита, осигурявайки известен комфорт на яхтсмена при всякакви метеоусловия. Яхтата разполага и с 4 хидрогенератора, които са основният  източник на електроенергия  на борда.
На 76 животът започва отново! Каква воля и сила бликат от този човек! Като си представя, обаче, как изглеждат нашите хорица на тази възраст и с какви проблеми е запълнено безрадостното им ежедневие ... Цели светове ни делят от нашите връстници на другите места по света!
Yellowbrick – Positions – Tracker . От този фар започна обиколката на света.