:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ДОГОВОРИ ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ЯХТИ „ВТОРА  РЪКА”
Някои основни положения, които не бива да пренебрегвате
В последните две десетилетия нашият свят стана „по-плосък”, по-комуникативен, много народи се отърсиха от една или друга тиранична идеология и хората започнаха да общуват свободно помежду си. Само преди около двадесетина години беше абсолютно немислимо да си купиш яхта от Германия, Австрия или която и да е друга европейска страна. Дори самото понятие „яхта” звучеше в „изтънчените” уши на властимеющите като ерес.
Сега това вече, слава Богу, е минало и хората могат свободно да купуват и да продават каквото си искат и на когото си искат.
Тук става реч за три договора , които са „скроени” за покупко-продажба на яхти „втора ръка от т. н. „немскоговорещо пространство”. Те не са напълно изчерпателни, а и не бива да бъдат такива. Те са по-скоро „форлаге” или „сламка” за всеки, който има намерение да купи лодка в това пространство. Около тях, обаче, може да бъде оформен или конфигуриран вече окончателният договор за покупко-продажба.
За тази цел трябва да се извършат съответните огледи, да се опишат старателно констатираните явни дефекти (за скритите просто не ми се мисли...!), цена, срок на доставка, евентуален транспорт и пр. Състоянието на корпуса (осмоза!), палубата, лаковото покритие и т. н. са основна предпоставка за формирането на цената.
Начинът на плащане е също така много важен атрибут на този договор. Знам много случаи, при които този раздел от договора се е превръщал в „препъни камък” за много потенциални собственици на яхти „втора ръка”. И един съвет за бъдещите собственици. Не се подлъгвайте по ниската цена! Тя е в повечето случаи индикатор за скрити дефекти! А на една яхта те могат да бъдат повече от 30! Тук важи старата прекрасна поговорка : „Не съм толкова богат, че да купувам евтино!”
На всички бъдещи собственици – честито и ... УМНАТА !
На читателите предлагам по-долу три линка с гореупоменатите договори за покупко-продажба. Договорите са на немски език !
Gebrauchtboot-Kaufvertrag (HTML, ca. 13 KB)
Gebrauchtboot-Kaufvertrag (PDF, ca. 185 KB)
Gebrauchtboot-Kaufvertrag (DOC, ca. 30 KB)
Георги НИКЛЕВ