:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СМЪРТТА НА ОЛИМПИЙСКИЯ ШАМПИОН ПО
ВЕТРОХОДСТВО ANDREW „BART” SIMPSON:
ПРИЧИНИ И ИЗВОДИ

Тази нелепа, но някак си предизвестена смърт, раздвижи както никога досега духовете около 34-то издание на America`s Cup. А преди известно време шкиперът на Oracle, г-н James Spihill предупреди и организаторите, и конструкторите: „ ... Не си играйте с огъня, момчета! Колкото по-бързо ускориш, толкова и по-голяма скорост ще развиеш. Но съществува и опасността да се удариш в стена!”
И се оказа прав, за жалост. А той знае много добре какво говори, тъй като през октомври 2012 г. воденият от него катамаран претърпя много тежка авария (аналогична по характер на сегашната!), но за щастие на целия екипаж никой не пострада сериозно. Атракцията беше само за тези, които наблюдаваха случилото се на брега ...
Йохан Шуман, двукратният победител в тази може би най-атрактивна регата на планетата каза по този повод: „ ... Не желая да коментирам смъртта на нашия приятел. Тази авария не е изненада за никой и тя няма да е единствената. Неговата смърт също. Регатата тепърва започва...” За какво всъщност става дума?
Съгласно „Основните правила за провеждане на America`s Cup“, защитаващият титлата има право да определи вида на яхтата и – в известен смисъл – характера на самото състезание. Тази година Oracle Team USA и техният Golden Gate Jacht Club решиха да заменят традиционните еднокорпусни яхти с футуристични свръхбързи катамарани, надявайки се по този начин да бъдат привлечени още повече зрители и фенове. Тези двукорпусни съдове са дълги 22 метра, мачтата е висока 40 метра и носят едно твърдо ветрило от въглеродни влакна с площ от 260 кв. м. Най-характерната особеност, обаче, са извитите швертове, наречени Foils, позволяват да се развиват невиждани до този момент скорости, като катамаранът се издига над водната повърхност. Но това е само едната страна на нещата. Смъртната опасност дебне
Загиналият при нелепи обстоятелства Олимпийски шампион  Andrew „Bart” Simpson. Дано никога повече не се повтаря подобна трагедия!
Под отломките на този AC-72 загина олимпийският шампион A.Simpson. Лекарските екипи и неговият екипаж се бориха часове наред да го върнат към живота.
при най-малката промяна на ветровата обстановка или на теченията. В такъв случай лодката „пропада”, забива нос във водата, носът потъва дълбоко и почти моментално спира! Последствията са вече известни.
Специалистите предполагат, че точно това се е случило с яхтата на загиналия Andrew Simpson. Стратегът на Team Artemis Racing попада след аварията под отломките на почти напълно (!) разрушения катамаран и неговите другари от екипажа, както и дошлите светкавично лекарски екипи не успяват да го върнат към живота.
Предварителните прогнози за качествата на новия катамаран и опасностите, свързани с неговото управление, се сбъднаха напълно. Висококвалифицираните професионални екипажи изпитват много големи трудности при управлението на AC - 72, особено в надводен режим на плаване. При заобикалянето на поворотните вехи част от екипажите „свалят” страховитата машина на вода, с оглед на това да бъдат избегнати критичните ситуации, и да не се застрашава живота и здравето на екипажите. Тогава, обаче, скоростта рязко пада и конкуренцията те подминава безмилостно.
При това положение някак си се губи смисъла на цялата регата, която се превръща в евтина театрална постановка за стотиците хиляди любители на ветроходството, които ще присъстват на гонките. Мнозина се питат защо бяха похарчени огромни средства за разработката и строежа на това съоръжение.
Защо бяха заменени елегантните и изключително красиви еднокорпусни яхти с тези грозновати, приличащи на огромни паяци катамарани, които сеят само смърт и разрушения. Мненията „за” и „против” са разпределят почти по равно. Стигна се до там, че вече се говори за еднокорпусните яхти като за „Ерата Флинтстоун”.
Не се сбъдна и желанието на организаторите Купата на Америка да се превърне в новата Формула 1 на вода. И слава Богу!
Казвам това най-искрено и убедено, тъй като съм на мнение, че яхтингът е на първо място тържество на извисения дух и свободомислието, а не арена на технологични сражения, без оглед на жертвите  и неописуемо високите разходи!
В същото време съм напълно съгласен и с мнението на опонентите, че именно тези състезания са истинския проводник, ако позволите да се изразя по този начин, на най-новите технологии към „масовия потребител”. Така е , но не и с цената на човешкия живот, моля!
По  повод смъртта на A. Simpson организаторите на регатата направиха следното съобщение: „Това ще бъде вероятно първото и последно състезание за Купата на Америка с катамараните AC - 72!“
Георги НИКЛЕВ
Снимки: AP